НАЧАЛО » българия

КНСБ: Делът на сивата икономика в България е около 30%

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят

fb
3E news
fb
25-09-2018 10:40:00
fb

Около 30% остава делът на сивата икономика в България. Това стана ясно от изказването на лидера на КНСБ Пламен Димитров на конференцията "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики" , организирана от синдиката, предават БТА и БНР.

По думите на Димитров, когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6 %, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18 %. Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски - както в данъчната, така и в осигурителната система, каза Пламен Димитров.

В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, КНСБ е партньор. Според него тя е около 30 %.

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят .

Над 60 процента от заетите в световен план /над два милиарда души/ са в неформалната икономика.

Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво - за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции.

Президентът на КНСБ припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България.

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски
които не се внасят
КНСБ
Пламен Димитров
сива икономика
дял
недеклариран труд
осигурителни вноски
данъци
По статията работи:

Галина Александрова