НАЧАЛО » българия

Клиентите на КТБ може да получат частичен достъп до депозитите си скоро

За целта българското правителство води преговори с ЕК

fb
3E news
fb
29-08-2014 02:15:00
fb

Да се разшири частичният достъп до средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка и те да могат да теглят част от парите си в размер, близък до средната работна заплата. Този вариант е обсъден от финансовото министерство, представители на БНБ и на Европейската комисия, информира "Дарик".

Служебният министър Румен Порожанов уточни, че в момента средната работна заплата е около 700 лева, като единствено БНБ и изпратените от нея квестори в банката могат да реализират подобен вариант. Това е начин да се намали напрежението сред част от вложителите, но само БНБ може да осигури реализирането му, категоричен е Порожанов

Има доста жалби, които са насочени и към ЕК, от вложители, които нямат достъп до средствата си. Има вероятност едни или други хора да заведат дела срещу държавата. В този контекст дебатирахме и с представители на комисията, където имаше и представители на банковите институции на ЕС, обсъдихме възможността за частичен достъп до депозитите на хората в рамките на процедурата по особен надзор, в която в момента се намира КТБ. Има страшно дребни вложители, включително и хора, които са получавали там пенсиите си. Хора, които са внесли депозити много под 1000 лева - да имат възможност да получат една определена сума - в момента не мога да визирам сума колко да бъде тя, дали да бъде около средната работна заплата за страната, която е между 700-800 лева. Това е анализ, който вече трябва да направят квесторите и БНБ, така че да може да се разработи процедура, да се направи този достъп и наистина да спадне напрежението, което постепенно наблюдаваме, че се оформя сред хора, които имат блокирани средства, които са важни за техния стандарт на живот", обясни служебният финансов министър.

Румен Порожанов допълни, че вече е готов планът за преструктуриране на Първа инвестиционна банка, която получи държавна подкрепа за малко над 1 млрд. лева.

Порожанов е категоричен, че става дума за рутинна процедура, която Брюксел вероятно ще одобри до два месеца: „Тук говорим за подкрепа за ликвидност, която е по-малката като тежест подкрепа, не е за капитал или за нещо друго. Подкрепа за ликвидност, която беше дадена в точния момент, когато банковата система беше в доста критичен момент - „черният петък". Самата програма е представена. И снощи имахме разговор с БНБ и ПИБ. Днес ще я изпратим в ЕК. Самото одобрение предполагаме, че Комисията ще го направи след около два месеца, който план за преструктуриране, така се нарича, но както ви казах той е в степента на ликвидност, ще бъде задължен за изпълнение от съответната финансова институция. Това е процедура по Закона за държавните помощи, при която е необходимо, на която и банка да се предостави подобна подкрепа за ликвидност, тя да изпълни тази процедура като ангажимент. По отношение на ПИБ така стоят нещата. Това е рутинна процедура, която се изпълнява в момента".

КТБ
депозити
достъп
финансови проблеми
По статията работи:

Георги Велев