НАЧАЛО » българия

Китайската CNNC се надява да подпише за АЕЦ "Белене" в началото на 2019-та, готова за партньорство с руснаци и французи

fb
3E news
fb
09-07-2018 10:27:00
fb

Рестартът на проекта за втора българска атомна централа в Белене беше един от акцентите по време на форума 16+ 1 в София, на който бяха представени инвестиционните възможности в България и в региона на Централна и и Източна Европа и потенциалния интерес на китайското правителство и бизнес към инвестиции в този район на Европа. На фона на подписаните споразумения за финансиране и бизнес проекти договореностите в областта на ядрения бизнес изглеждаха все още доста теоретични, но вицепрезидентът на държавната китайската  компания China National Nuclear Corporation Дин Дзиян даде да се разбере, че става въпрос за напълно конкретни планове, влючващи срокове, модел на финансиране и потенцални партньори в проекта.

От месеци е известно, че китайската CNNC проявява напълно реален интерес и вече има официално заявено намерение за участие в изграждането на новата АЕЦ у нас. Мощната държавна корпорация изгражда реактори в самия Китай, но също така в Латинска Америка и в други страни в Азия. Има опит в също така в оценката и контрола на ядрени съоръжения и поректи, тъй като именно CNNC надзирава цивилната и военната ядрена програма на Китай. Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде първият им проект в Европейския съюз Евентуалната българска централа би била първа за нея в Европа.

“Още в началото на тази година заявихме намерението си за участие до вашето министерство на енергетиката. Имаме голям интерес за инвестиция и сме запознати с предварителните ви условия – без държавни гаранции за заема и за изкупуването на енергията”, съобщи Дин Дзиаян.

Моделът за финансиране, предлаган от китайците, е тпрадиционно прилаганият при проектно финансиране - 30% със собствени средства, а останалите 70% - привлечени средства, основно кредити от различни банки.

Руснаците ще участват в проекта, защото е технологията е тяхна. Ние имаме опит да строим и управляваме тази технология, но нямаме дизайните. Руснаците категорично трябва да участват, заявява Дзиян в интервю за в. Капитал. Той уточнява, че няма нищо против да бъдат партньори с "Росатом". В същото време не изключва и френско участие, включително като инвеститор, въпреки че “Фраматом” заяви, че иска да се включи, но само като оператор.

Стойността на проекта все още се анализира, обясни китайският бизнесмен. Той очаква до края на октомври да бъдат публикувани тръжните документи, а до края на годината ще се включат в наддаването. В началото на 2019 г. би могло да се подпишат договора и да започнат да оперират.

Според Дзиян в България и в региона има пазар за електроенергия от новата АЕЦ, а има и техническата основа за такъв проект - хора и технологии. "А и той е достатъчно зрял според мен", вицепрезидентът на CNNC.

форум 16+1
АЕЦ "Белене"
китайската CNNC
финансиране
инвестиции
По статията работи:

Галина Александрова