НАЧАЛО » българия

КЗК проверява „Кауфланд“ и „Метро“ за подвеждащи реклами

„Лидл“ и „Билла“ бяха санкционирани за заблуждаващи кампании със съответно 370 000 и 483 000 лв., но обжалват решението пред ВАС

fb
3E news
fb
29-01-2014 05:47:00
fb

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е открила производства срещу търговските вериги "Кауфланд" и "Метро". Антимонополистите са стартирали процедури срещу двете вериги във връзка със заблуждаваща реклама. За това съобщи Investor.bg, като се позова на публикация в сайта на КЗК. Проверката ще продължи 2 месеца. Вероятно става въпрос за рекламни брошури с подвеждащо съдържание.

От „Метро“ обаче са подали възражение, че комисията е качила съобщението на сайта си без да е уведомила писмено за това веригата. След това КЗК веднага е свалила съобщението от електронната си страница.

За подвеждащи рекламни кампании монополният орган разследва преди време "Била България" и "Лидл". Тогава ведомството установи, че някои от обявените промоции не отговарят на истината. КЗК излезе с различни решения и наложи финансови санкции. „Лидл“ бе глобена с 370 000 лв. заради заблуждаващата си реклама под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“. Санкцията срещу „Била“ пък бе за кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена” - в размер на 483 000 лв.

И двете вериги в момента обжалват решенията на комисията пред ВАС. Ако съдът потвърди констатациите на комисията, компаниите ще трябва да платят наложените им глоби.

 

КЗК
проверка
подвеждащи реклами
Лидл
Кауфланд
метро
Билла
По статията работи: