КЗК най-после образува производството за разрешаване на концентрация по сделката за активите на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне е образувала производство за разрешаване на концентрация във връзка с подаденото от "Инерком България" ЕАД уведомление за намерението да придобие едноличен контрол (пряк и непряк) върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ а.с. в България. Това става ясно от съобщение, публикувано днес на интернет страницата на антимонополната комисия.

"Инерком България" внесе още през март уведомлението за предстоящата концентрация в антимонополната комисия, производството обаче беше открито едва на 26 юни.

Дружествата, обект на сделката са: „ЧЕЗ България“ ЕАД,  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и дъщерното му дружество „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД,  „ЧЕЗ Електро България“ АД,  „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „Фри Енерджи проджект Орешец“ ЕАД.

В искането си купувачът "Инерком България" приканва КЗК да извърши преценка дали нотифицираната сделка представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване, и ако я счете за такава, "да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение съгласно чл. 60, т.14 от ЗЗК, съответно чл. 82, ал.3, т.2 от ЗЗК, с което да я разреши безусловно, както и да постанови незабавно изпълнение".

Не се очаква операцията да засегне конкуренцията на съответните пазари. Ограничено (незначително) въздействие би могло да има върху националния пазар на производство и продажба на едро и вертикално свързания с него пазар на търговия с електроенергия, пише в съобщението.

От КЗК приканват заинтересованите лица да изразят своите писмени становища за въздействието на сделката.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари