КЗК отхвърли двете жалби срещу "Ай Си Джи Би"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува производства по Закона за обществените поръчки (ЗОП) по двете жалби, които стопираха процедурата за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция (интерконектор Гърция-България). Разпореждането на антимонополният орган е с дата 11 януари. Това става ясно от справка на сайта на регулатора.

Вижте разпореждането на КЗК тук: http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300050849 и тук: http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300050850

Двете жалби с искане за спиране на търга са подадени от „Некст Инвест“ и „Вини България“ на една и съща дата - 22 декември и са срещу решение на „Ай Си Джи Би“ от 12 декември 2017 г., с което са направени промени по първоначалната тръжна документация, включително за срока за подаване на офертите.

КЗК мотивира отказа си да образува производство с това, че двете компании не са подали жалбите според изискванията на ЗОП и в установения по Закона тридневен срок не са отстранили нередностите.

Според Закона за обществените поръчки, разпореждането на КЗК за отказ да образува производство може да се обжалва пред тричленен състав на Върховния административен съд в тридневен срок от съобщаването му. Ако ВАС се произнесе срещу временното спиране на търга, или пък жалбоподателите не обжалват отказа на КЗК, „Ай Си Джи Би“ ще трябва да удължи сроковете за подаване на оферти.

Надеждата е или компаниите да не обжалват пред ВАС, или ВАС да е достатъчно справедлив.  Доста странно е винарска фирма и компания за недвижими имоти, които не са участници в процедурата, нямат нищо общо с изграждането на газова инфраструктура, не са страна и реално нямат правен интерес по отношение на поректа, да имат претенции към газов интерконектор. Както вече се коментира в професионалните среди, жалбите на двете компании са повече от учудващи и по-вероятно е да целят забавяне и дори спиране на процедурите за интерконектора. Дали това е така обаче и имат ли основание твърденията за саботаж на дейностите на "Ай Си Джи Би" е може би предмет на други органи.

Процедурата за избор на инженер-консултант беше открита на 10 ноември 2017 г. с краен срок за кандидатстване 19 декември. Впоследствие, заради искане за удължаване на този срок, поради сложността на поръчката, новата крайна дата за подаване на офертите беше променена на 15 януари 2018 г. Това се случи на 12 декември миналата година. Прогнозната стойност на поръчката е 8,45 млн. евро.  

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари