КЕВР обсъжда цената на природния газ на "Булгаргаз" за III тримесечие

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание предложенията  за цените на природния газ на „Булгаргаз“ за третото тримесечие, по които обществения доставчик продава природен газ на крайните снабдители и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Увеличението на цената на газа, когато е повече от 5 %, се отразява в посока нагоре и по отношение на цените на топлинната енергия и производството на ток от когенерации. Пред журналисти през миналата седмица председателят на КЕВР Иван Иванов отказа да се ангажира с конкретна прогноза за отражението като процент върху увеличението на цените на електроенергията и топлинната енергия от 1 юли.

В доклада си работната група към КЕВР предлага реалното увеличение на цената на природния газ да бъде 400,95 лв. за 1000 куб или 37,79 лв. за МВтч м (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  

Увеличението, предвидено от енергийния регулатор е 10,8 % (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и означава, че регулаторът одобрява малко повече от половината от поисканото увеличение от газовото дружество.

Припомняме, че заявлението на „Булгаргаз“ внесено в КЕВР  е с искане за повишение на цената на природния газ с 18.05 % или с 65.30 лв. на 1000 куб м – до 427.12 лв. за 1000 куб м, става ясно от прессъобщението на газовото дружество (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари