НАЧАЛО » българия

КЕВР ще може да санкционира ВЕИ-производители само след приемане на промените в енергийния закон

fb
3E news
fb
15-07-2015 01:19:00
fb

Само след приемане на окончателните промени в Закона за енергетиката КЕВР ще има право да санкционира производителите на електроенергия, в частност и от ВЕИ. Това стана ясно от обясненията на председателя на КЕВР Иван Иванов пред журналисти. Това означава, че независимо от доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) регулаторът не разполага с механизми за санкциониране на дружествата.

В отговор на въпрос председателят на регулаторната комисия уточни, че това, с което разполагат сега са „проверки на 5 дружества от 37-те големи, които са с издаден лиценз, което означава, че тяхната инсталирана мощност е над 5 Мвт и още 8 дружества, които са с малка мощност, при които има съфинансиране по национална и европейска програма. Документите на тези дружества са предоставени на експертите в нашата комисия и те изчисляват съответно какви корекции трябва да бъдат направени, ако минат текстовете за промяна в закона“, уточни Иванов.

„Само след минаване на тези текстове в закона ние ще имаме и законово основание за действия, които ще бъдат разписани“. „Това дали ние ще предприемем нещо или ще трябва прокуратурата да се заеме ще стане ясно след приемането на закона и когато бъде приет и публикуван. Уверението е, че това ще стане до 24 юли“, заяви Иван Иванов.

По отношение на съфинансирането на проекти за ВЕИ по програмата за селските райони председателят на регулатора каза, че „да, има 335 такива проекта но това не значи, че те са нарушители, защото по-голямата част от тях са построени или преди да влезе в сила този текст в закона, който забранява използването, или по-скоро налага отчитане на съфинансирането по национални и международни програми, или съфинансирането е след промените в закона са дружества в които е отчетено съфинансирането. Така че не мога да кажа отсега нарушителите“, заключи председателя на КЕВР.

 

КЕВР
ВЕИ
АДФИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева