КЕВР с разследващи функции, ще пази пазара от манипулации

Проектът за изменения в Закона за енергетикатае ще превърне Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ в енергийното ФБР на България, тъй като дава право на регулатора да разследва и да наказва злоупотреби и манипулации на свободния пазар на електрическа енергия. Енергийният регулатор вече ще може също така да запорира вещи и имоти и да налага солени санкции за злоупотреби на свободния борсов пазар на ток, коментира журналистът Николай Минков в новинарската емисия на Българската национална телевизия.

Проектът, който вече е публикуван за обществено обсъждане предвижда КЕВР, която досега имаше само регулаторни функции, вече да изпълнява и ролята и на разследващ орган. Целта е да бъдат пресечени злоупотреби и манипулации на свободния пазар на ток. От бизнеса заподозряха, че има такива и твръдят, че сметките за индустрията ще скочат необосновано с между 30 до 60 на сто през януари. Това предизвика напрежение сред бизнеса и четирите национално представени работодателски организации заплашиха правителството с протести.

КЕВР, за да изпълни новите си функции, ще може да използва разпечатки от телефонни разговори, да изисква запор на вещи и възбрана на имоти. А ако нарушителите са лицензирани борсови играчи, КЕВР ще може да отнеме разрешителните им за срок от 6 месеца до година.

"Ние безспорно ще създадем специално звено. То ще работи в съгласувани действия с останалите такива органи, включително към МВР и разбира се безспорно трябва да има разрешение от страна на съда. Комисията ще разпише санкции, които ще бъдат пропорционални и възпиращи, дисциплиниращи, с оглед да не се стигне подобно повторни нарушения, но в същото време те трябва да бъдат и пропорционални, тъй като нарушенията могат да бъдат с много голям икономически и финансов ефект", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов по БНТ.

За манипулации на борсовия пазар се предвиждат високи санкции - физическите лица ги грози глоба от 1500 до 15 000 лв, а за фирми - от 20 000 до 150 000 лв.

При повторно нарушение глобите скачат трикратно, като за физически лица таванът е 45 000 лв., а за фирмите 450 000 лв.

Очаква се проектът да бъде гласуван в пленарна зала още през март и поправките да влязат в сила от 1 юли, когато започва новият регулаторен период.


Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 1 0
  2
  Панов
  Ще подслушват, ще слухтят и непослушните ще бъдат елиминирани "законно". Властта е у тях. Изроди!
  Напиши отговор
 • 0 1
  1
  istinata
  Това е толкова прекрасно,че е невъзможно!Истинска пазарна икономика без преференции нито за топлофикации,заводски био и веита!Закона Симеонов-Гамизов в действие!Честна конкуренция!Електронно управление!Тая утопия ще топли душите ни до 01.06.2018г.Блажени са верующите!
  Напиши отговор