КЕВР проверява сигнала на АСЕП за манипулации на пазара на електроенергия на едро

Енергетика / България
3E news
1105
article picture alt description

Вече е създадена работна група, която да провери сигнала на АСЕП (Асоциация свободен енергиен пазар) за манипулации на пазара на електроенергия на едро. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти преди заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание.  

„Що се касае до последния сигнал, който днес сутринта получих от АСЕП (Асоциация свободен енергиен пазар) и в който се касае за търг на Continuous trading на 16 юли, първо веднага създадох работна група. Отправих сигнала на АСЕП до дирекция REMIT.  На следващо място бяха изискани незабавно от БНЕБ всички съотносими към събитието документи“, каза председателят на КЕВР.

Той посочи, че (така както се твърди в писмото на АСЕП) „действително цената, по която там е реализирана сделката е значително по-ниска от прогнозната цена, която КЕВР определя на годишна база от 1 юли до 30 юни следващата година. Трябва при разискванията, които ще последват и предварителния анализ да се установят фактите.

Ако те са достатъчни да се започне разследване, КЕВР, след като изслуша доклада ще вземе решение и ще започне разследване по същество, защото не бива да се допускат манипулации на БНЕБ“, каза още Иван Иванов. Преди това той потвърди неотдавнашното съобщение, че КЕВР вече е започнал едно разследване по REMIT.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща