КЕВР: Природният газ поскъпва с 2,75% от 1 януари

Природният газ поскъпва с 2,75% от 1 януари, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Така цената на синьото гориво след Нова година става 352,65 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Цената е е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел, обясняват от КЕВР. Припомняме, че от „Булгаргаз“ поискаха увеличение на цената от 1 януари с 2,83 на сто.

В сега утвърдената цена на КЕВР са включени компонента за услугата „обществена доставка“ по в размер на 4,76 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" от 1,35 лв./1000 nm3. Според КЕВР увеличението на цената на природния газ с няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Поскъпването няма да се отрази и на цената на електроенергията за потребителите.

При утвърждаването на цената за база КЕВР са взели данните от действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт". Цената на природния газ се формулира на база движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари