КЕВР: Предложението на "Газпром" за промяна в механизма за цените на газа не е обосновано

Предлаганата от „Газпром“ промяна на входната точка на газовите потоци в България пък създава риск от изолиране на България от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция, сочат от регулатора

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя като необсновано предложението, което „Газпром“ прави за промяна в механизма на определянето на цената на природния газ. Това става ясно от становище на енергийния регулатор  във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу руския газов гигант, цитирано от Investor.bg.

Позицията е от началото на май, когато е била обсъдена на закрито заседание на КЕВР. Няма основание „Газпром“ да определя цената на газа за България на базата на среднопретеглените цени на границата на Германия, Франция и Италия, тъй като те са резултат от конкретни условия по договорите с руската компания, гласи становището на експертите.

В момента цената на газа за България се определя на базата на цените на алтернативните горива на пазара, чието изменение се отразява с 9-месечно закъснение. КЕВР предлага този механизъм да се запази, но забавянето да бъде в рамките на 6 месеца.

Целесъобразно е и цените да бъдат обвързани с постигнатите референтни цени на големите газови хъбове в Европа, препоръчват още от КЕВР.

В своята позиция от регулатора настояват още за равнопоставеност между европейските и българските фирми по отношение на достъпа до пазарите и посочват, че предлаганата от „Газпром“ промяна на входната точка на газовите потоци в България създава риск от изолиране на България от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция.

Промяната поставя под съмнение и изпълнението на проекта за създаване на газовия хъб „Балкан“.

Позицията на регулатора е изпратена отделно от становището на енергийното министерство и държавните газови компании. Според един от членовете на комисията - Светла Тодорова обаче изпращането на такава позиция няма тежест, тъй като КЕВР не е ангажирана страна по делото.

Според ЕК обаче компаниите и регулаторите в засегнатите страни също могат да изпратят становища по предложенията на Газпром. Позициите са т.нар.  „пазарен тест", на който подложи Брюксел предложението на „Газпром". На базата на получените мнения от трети страни, ЕК ще прецени как да подходи по делото срещу руския гигант. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер заяви преди дни, че е възможно подходът да бъде променен и да бъде наложена финансова санкция на „Газпром".

Източник: Bloomberg tvКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари