НАЧАЛО » българия

КЕВР казва в петък за цените на тока

Свалянето на размерът на таксата задължение към обществото без допълнителни мерки ще е в ущърб или на НЕК или на бита

fb
3E news
fb
22-06-2015 10:57:00
fb

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение за цените на електроенергията най-късно в петък. Това съобщи председателят й Иван Иванов пред журналисти. Той изрази задоволтво от това, че на вчерашното заседание в Министерски съвет не е имало упрек за изкривяване на на ценовия модел.
Трябва да се види какви ще са точно мерките, които правителството ще предложи, каза председателят на КЕВР в отговор на въпрос възможно ли е да се стигне до увеличение на цената за бита със 17%.
"Свалянето на прага винаги изисква допълнителни средства. С други думи намаляването на добавката(задължение към обществото), тази разлика трябва да се покрие от мерки, които правителството трябва да предложи". Това заяви Иван Иванов в отговор на въпрос за изразеното намерение за намаляване на прага за компенсация от 30 ГВтч на 2 ГВтч в Наредбата за облекчаване на бизнеса от зелената добавка. Той припомни, че в сегашния ценови модел на КЕВР е предвиден буфер единствено в предоговарянето на дългосрочните договори с двете американски централи в размер от 90 млн.лв.

Регулаторът ще се съобрази и ще посрещне със задоволство резултатите от тези мерки (допълнителните мерки на правителството), защото това ще ни  улесни да отговорим на обществените очаквания, каза той. В  отговор на въпрос има ли и откъде могат да бъдат намерени такива резерви, Иванов категорично отправи питането към Министерството на енергетиката, което е принципал на държавните енергийни  дружества

Твърдя, че моделът е балансиран и нарушението му ще доведе или до влошаане на състоянието на НЕК, или за бита, а аз не желая нито едно от двете, обясни Иван Иванов, като допълни, че регулаторът ще се съобрази с предложените мерки.
По отношение на изказаното предложение за изчакване на доклада на АДФИ за ВЕИ сектора, и намаляване на разходите с 10 на сто за държавните дружества от енергетиката, Иванов заяви, че не би искал да се произнесе преди да види констатициите на финансовата инспекция. 
В отговор на въпрос на 3еNews дали този модел ще трае до пускането на електроенергийната борса, Иванов заяви, че ценовият модел на КЕВР е разработен в подпомагане на електроенергийната борса, която трябва да заработи на 2 ноември. Не говоря за цени, а за параметри, допълни той. Иванов оцени като положително и предложението на ЕК енергийната борса да премине от БЕХ към министерство на финансите. По думите му така тя ще бъде освободена от корпоративно влияние.

Иван Иванов беше категоричен в независимостта на работата на регулатора. В същото време той отбеляза с наближаването на срока за обявяване на цени на електроенергията върху КЕВР започва да се наблюдава упражняване на политически натиск и то от хора, които са заявявали, че регулаторът трябва да е политически независим. 

 

 

 

КЕВР
Иван Иванов
цени
ток
ВЕИ
АДФИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева