НАЧАЛО » българия

Замразяването на Южен поток създава ситуация на форсмажор и това може да ни спести плащане на неустойки, смята проф. Тасев

fb
3E news
fb
09-06-2014 01:30:00
fb

 

България може и да не плаща неустойки за замразяването на "Южен поток", смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обясни, че строежът на тръбата не е започнал физически, но реално има подписани документи. Затова обявеното от премиера Пламен Орешарски решение за спиране на дейностите по газопровода всъщност изпълняват една важна функция - да въведе ситуация на „форсмажорни условия” и да замрази всички срокове, които текат по тези договори.

„При едно по-широко тълкуване на европейското законодателство това означава „форсмажор”, което означава най-малко, че България няма да бъде санкционирана от страните по договорите – „Газпром” и „Стройтрансгаз”", каза проф. Тасев, цитиран от Фокус. Той допълни, че предприетата мярка все пак е много неприятна за нашата страна и от гледна точка на прогнози никой не може да каже, какво ще се случи при тази геополитическа ситуацията, освен ако не се стигне до споразумение на великите сили.

Ключовата дума около проекта „Южен поток”, според проф. Тасев,  е споразумението за Украйна. „Отиваме към една Студена война. Внимателно следя това, което се случва в Русия. Русия в момента предприема всички мерки, всички поръчки, които се правят от руски фирми на вън – за строителство на кораби, на самолети, на подводници и каквото и да било се ориентират на вътре. Тоест Русия се затваря, става автархична, поне по действията, които се предприемат. Ако бъде силно притисната, това е една силна ядрена държава и при една остра конфронтация ние можем да отидем и на най-абсурдният сценарий – за Трета световна война”, коментира проф. Тасев.


„Надявам се, че все пак разумните политици от двете страни разбират за какво става въпрос и ще стигнат до някакъв компромис. Така, че ключовата дума е споразумението за Украйна. Докато там тлее този огън, а той не тлее, а гори – убиват се хора, а това е страшно. В момента, в който се пролее кръв, събитията стават практически много трудно контролируеми, докато това не се случи, а аз все пак съм оптимист и смятам, че може би до месец въпросът ще бъде разрешен по някакъв начин – в противен случай отиваме в много лош сценарий”, каза още проф. Атанас Тасев.

„Ако изградим схематичния профил на американската дипломация, тя е значително по-елементарна и прозрачна от руската. Руската дипломация е многоходова, когато нещо се прави, вие не знаете каква цел се преследва. Тук е ясно и категорично – идва Маккейн, а той не е който и да е – ветеран от Виетнамската война, един от най-големите „ястреби” в американската политическа върхушка. Това беше ясен знак – проблемът вече не е България и участието й в „Южен поток”, а е Русия с нейните взаимоотношения със САЩ и Европейската комисия. Русия, поставена в условията на икономическа блокада, обаче е малко по-различна ситуация. Там обяснението е просто – всеки, който контактува с „Стройтрансгаз” влиза в черния списък и за която и да е фирма от България, е катастрофа. Така последва веднага действие от страна на премиера”, обясни експертът.

„Ние винаги сме умни след това, а в другите държави имат специални групи за лобиране към Европейската комисия и това в никакъв случай не са официалните представители на държавата, като например нашите депутати, а са високо компетентни хора, които анализират и говорят по особено важните проблеми. Трябваше по „Южен поток” и за Белене да имаме такива хора там, за да е ясно, че когато се взима решение, то трябва да става в условията на пълната информираност, а не в някакви хипотези, както е сега”, каза още проф. Атанас Тасев.

 

Южен поток
форсмажор
неустойки
замразяване на проекта
Атанас Тасев
По статията работи:

Галина Александрова