НАЧАЛО » българия

Карлсберг Груп отчита ръст на печалбите и пазарния дял през 2016 г.

fb
3E news
fb
09-02-2017 05:30:00
fb

Карлсберг Груп официално обяви на 08 февруари консолидираните си финансови данни на глобално ниво за изминалата година. Органичната оперативна печалба на компанията за 2016 година е с 5% ръст, с възвръщаемост на инвестирания капитал от 9,2% и силен паричен поток от 8,6 млрд. датски крони.

И трите географски пазара на компанията – Западна Европа, Източна Европа  и Азия – се представят добре, с положителен ръст на печалбата, като регион Западна Европа съставлява 54% от общата печалбата на компанията. Позициите на руския пазар се възстановяват, въпреки нестабилните пазарни условия като цяло и компанията там постига увеличен дял от печалбата на Групата в този регион - до 18%.

Международните брандове на компанията увеличават обемите си, съответно Tuborg с 9%, Carlsberg с 5% и Grimbergen с 11% .     

Изпълнителният директор на Карлсберг Груп Кийс Харт коментира данните: “Миналата година бе една добра година за нас в глобален аспект. Ние сме удовлетворени от представянето ни и постигането на 5% органичен ръст на оперативната печалба, силен паричен поток и фокус върху ценовата сегментация и печелившия микс от нашите продукти.“

“През изминалата година в Карлсберг Груп предприехме сериозни стъпки към подобрение на представянето ни. Стартирахме нашата нова стратегия, която нарекохме „SAIL’22“ и нейните приоритети сега са добре интегрирани в плановете за настоящата 2017 година. В допълнение към това, новият подход във финансовото ни управление донесе успехи дори по-бързо от очакваното.“

Карлсберг Груп очаква да постигне едноцифрени ръстове на оперативната печалба и през 2017 година, запазвайки стабилни темповете си на развитие.

У нас, Карлсберг България отчете много силни 12 месеца. По данни на агенция Nielsen A/S обемите на компанията са се увеличили с 24,8%, а пазарният  дял (в обем) е нараснал с 4,1пп - сравнено с предходната година. В стойност ръстът на компанията е от 25,8%, а пазарният дял (в стойност) е нараснал с 4,5пп. През 2016 година Карлбсерг България постигна 26,8% пазарен дял (за сравнение,  общият бирен пазар отбелязва 5,7% ръст за същия период).

Ръстовете на компанията, погледнати през нейните брандове показват, че:  

- Пиринско категорично е най-продаваната бира в България за 2016 година. Бирена марка номер едно у нас е с 16,3% пазарен дял през изминалата година. Ръстът на Пиринско е 23% в обем и 22% в стойност, сравнено с 2015;

- Шуменско нарасна с 31% в обем и с 37% в стойност спрямо предходната година и постигна 8,8% от пазара на бира у нас. Марката обърна тенденциите в сегмента на стъклените бирени опаковки с лансирането на юбилейната 0,33 оборотна стъклена бутилка;

- Carlsberg и Budweiser Budvar са най-бързо развиващите се премиални бирени марки за 2016;

- Somersby е синоним на категорията на сайдерите и държи 55,5% в обем от пазара на сайдери у нас, както и 63,1% пазарен дял в стойност от същия пазар.

Компанията в България е част от регион Западна Европа (развиващи се пазари) и показва най-голяма динамика в основните финансови и пазарни показатели – с оглед на ръст в печалбата и на пазарния дял.

Карлсберг Груп
Карлсберг България
финансови резултати за 2016 г
По статията работи:

Галина Александрова