НАЧАЛО » българия

Караниколов за Държавната петролна компания: Важното са данъчните складове. През тях могат да влязат нови играчи

Държавните бензиностанции ще са търовско дружество със свой модел

fb
3E news
fb
23-05-2020 12:29:43
fb

Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество. То ще изгради своя модел. Ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен е пример за това как се формират цените и каква е конкуренцията. Тази теза разви в сутрешния блок на БНТ  в събота ("Денят започва с Георги Любенов") министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него създаването на Държавна петролна компания, или както се изрази той „това за бензиностанциите“  интересува хората, защото са “свикнали да виждат държавното и искат държавното”.

Караниколов потвърди идеята, че важното в законопроекта касае държавните складове. „Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото", каза Караниколов.

По думите му решението за държавна мрежа от бензиностанции е продължение на сериозна работа, започнала преди повече от една година след решение на КЗК, когато е посочен проблем с държавните складове, който попада извън т. нар. Закон за горивата.

„Заключението на КЗК беше, че няма достатъчно и на брой, и като обем, което пречи на конкуренцията. Ако искаме да има нови представители на сектора в страната, но няма достатъчно данъчни складове, те няма да влязат", каза Караниколов. Припомняме, че тази тема е коментирана нееднократно от експерти пред медиите.
В коментара си икономическият министър заяви още, че доказването на картел в сектора е много трудно. В продължение на темата икономическият министър каза още, че „целта е два данъчни склада да бъдат освободени за нови представители на пазара, които искат да влязат на него, и да изградим още един. Тази конкуренция в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени", добави Емил Караниколов. Както става ясно става въпрос и за съхранение на горива от чужди играчи.

 

държавни бензиностанции
данъчни складове
Емил Карниколов
По статията работи:

3E news