Каракачанов: Теменужка Петкова остава енергиен министър

На коалиционна среща при премиера Борисов е надделяло мнението, че Петкова няма никаква вина около сделката с ЧЕЗ, заради която подаде оставка в края на февруари

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Теменужка Петкова остава министър на енергетиката. Това обяви в предаването "Лице в лице" на бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Темата е обсъдена на среща между коалиционните партньори днес, на която от „Обединени патриоти“ са заявили, че те няма да подкрепят оставката.

„Няма да подкрепим оставката. Днес имахме среща при премиера Бойко Борисов и ясно изразихме ясно своята позиция“, заяви вицепремиерът. Той допълни, че Теменужка Петкова няма никаква вина за сделката между "Инерком" и ЧЕЗ Груп. "Законът за енергетиката е такъв, че не повелява министърът или КЕВР да контролира такива сделки. Днес това бе подкрено от много министри", посочи Каракачанов.

На срещата при министър-председателя са били и повечето министри. Надделяло е мнението, че Теменужка Петкова няма никаква вина около сделката с ЧЕЗ, заради която подаде оставка в края на февруари.  

Казаното от Каракачанов означава, че депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще гласуват "против" оставката в Народното събрание.

 По думите на вицепремиера държавата трябва да вземе 34% от ЧЕЗ и да го изплаща чрез дивидентите. "Не може да е безразлично на държавата кой държи електропреносната мрежа", каза още той.

Междувременно министър Петкова съобщи, че до края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани. „Знаете, че Върбакова (Гинка Върбакова, собственик на купувача „Инерком”) пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие на практика, но оттук нататък всичко зависи от самия продавач”, каза министърът в оставка.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    НИКОЙ
    АБСОЛЮТНО ПАДЕНИЕ...НЯМАМ ДУМИ...
    Напиши отговор