НАЧАЛО » българия

Каним китайски туристи у нас, предлагаме на Пекин храни и индустриални стоки

Стокообменът ни с Китай през миналата година е достигнал близо 1,9 млрд. долара

fb
3E news
fb
29-04-2014 04:22:00
fb

Повече от 50 китайски компании и 15 български имаха възможност да се запознаят с бизнес средата и инвестиционните условия в България и Китай. Това стана днес по време на българо-китайски бизнес форум, който се проведе в българското посолство в Пекин. Участие в него взе и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров. Към бизнес форума в Пекин проявиха интерес български компании в сферата на енергетиката, пътната и железопътна инфраструктура, финансови консултации и мениджмънт, индустриални зони, сертификация на продукти, винопроизводство и др., които представиха и конкретни проекти в рамките на двустранни срещи с китайски фирми. В рамките на форума „Национална компания индустриални зони” ЕАД и Високотехнологичен парк Джунгуанцун, Китай подписаха и меморандум за сътрудничество.

Независимо от икономическата криза, която повлия и някои водещи икономики в Европа, България съумя да запази положителните темпове на развитие и стабилност на своята фискална политика. Ръстът на БВП на България е над средния за страните от ЕС, поддържаме едно от най-ниските нива на бюджетен дефицит и съотношение на държавен дълг към БВП. Независимо от кризата, банковата система в страната остана стабилна, обясни Красин Димитров. Той подчерта пред китайския бизнес, че България предоставя безмитен достъп до пазара на ЕС. Със своето географско положение, страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Развива модерна транспортна и логистична инфраструктура, които съчетани с достъпа ни до морски транспорт на пристанищата на Черно море и транспорта по р. Дунав, я превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център.

Икономическите затруднения и свитото търсене в Европа през последните години мотивираха бизнеса да търси нови възможности за ръст на експорта към бързоразвиващите се икономики на Азия, в това число и към огромния китайски пазар. Китай вече се нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации на България извън Европейския съюз. През 2013 г. стокообменът между България и Китай достига 1.884 млрд. щ.д., от които български износ за Китай е 864 млн. щ.д. и бележи ръст от 13.4%. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката.

Димитров прикани и китайците да се възползват от прекрасните условия за туризъм, които предлага страната ни. От 2007 г. България се ползва със статут на одобрена туристическа дестинация за китайските туристи. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е интересна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на китайските туристи за голф и културен туризъм, разполагаме с качествена база за спа туризъм и балнеолечение. Малко известен е и фактът, че България има над 600 минерални извора.

Красин Димитров
Китайски бизнес
форум
инвестиции
храни
туризъм
машиностроене
инфраструктура
По статията работи:

Георги Велев