НАЧАЛО » българия

Кандидатът за активите на CEZ в България трупа дългове към държавната НЕК ?

fb
3E news
fb
13-11-2017 11:39:00
fb

Името на компанията „Фючър енерджи“, сочена като кандидат за придобиване на активите на ЧЕЗ (CEZ ) в България и определена от някои медии като фаворит – се среща често в "списъка на срама" на НЕК, в който се публикуват имената на длъжниците на държавната електрокомпания, неплатили вноските си „задължение към обществото“. Това може да се види при справка от списъците, публикувани редовно на страницата на Националната електрическа компания (НЕК). Името на „Фючър енерджи“ се среща още в началото на годината, продължава и след това, като е и в списъците с неизрядни длъжници към НЕК за „задължение към обществото“ през октомври и ноември.

Кандидатурата  на „Фючър енерджи“  за активите на CEZ изскочи след публикация в  Times of India, позовавайки се на информация в чешкия всекидневник  Hospodarske Noviny, който пък съобщи, че CEZ Group е близо до сделка за бизнеса си електроснабдяване и електроразпределение с компанията „Фючър Енерджи“ на стойност 363 млн. долара. В случая става въпрос за българска компания, като част от индийски холдинг.

В началото на ноември, отново по информация на  Hospodarske Noviny стана ясно, че офертата на другата чешка компания Енерго Про за покупката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 281 млн. евро. По неофициална информация, Енерго-Про има готовност за повишаване на офертата си до 360 млн. евро.

Прави впечатление обаче, че информациятбено за сумата от 363 млн. евро, предлагана от  „Фючър енерджи“, се появи три дни след като в медиите изтече информацията за Енерго-Про.

Балансовата стойност на българските активи на CEZ  се оценява от  Patria Finance на около 7,5 млрд. крони (290 млн. евро), като компанията може да генерира оперативна печалба (EBITDA) от приблизително 1,3 млрд. евро годишно. Според оценките на Patria чехите са инвестирали около 13 млрд. крони (500 млн. евро) в българските операции.

Чешката компания влезе в България през 2004, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен", за сумата от 281,5 млн. евро. От идването си в България до този момент компанията е инвестирала стотици милиони лева в реновиране на мрежата и съоръженията, изграждане на нова инфраструктура, изкупуване на електромерите и изграждане на центрове за работа с клиентите. Отделно са средствата, вложени по линия на т.нар. CSR - корпоративна социална отговорност в редица райони в Западна България.

За осветляване на събитията около сделката, припомняме, че преди два месеца стана ясно, че чешката компания е получила пет оферти за активите си за сума, варираща  между 120 до 250 млн. евро.  Според информацията от септември най-високата оферта - приблизително 250 млн. евро е била подадена от ТЕЦ "Бобов дол", като  собственикът на тази централа - предприемачът Христо Ковачки, участва в наддаването с италиански партньори. Други оферти, получени от CEZ, са от "Енерго-Про", "Приста Ойл", Inercom и Future Energy, която е подала най-ниската оферта – за 120 млн. евро.

Изсветляването е важно, тъй като разкрива и схемата, по която някои български хитреци се надяват  да се доберат до активите на CEZ в България – Ковачки играе с италианци, Фючър енерджи, както се оказва  – с индийци, смятат експерти от сектора. Тъй като в момента вече тече вторият кръг от наддаването, е много важно българските власти да станат по-внимателни, тъй като се касае за сигурността на електрозахранването и електроснабдяването на един труден и особено важен от икономическа и социална гледна точка регион. Вероятно кандидат  купувачът се надява, че само ще „прибира“ постъпленията от сметките. В случая обаче става въпрос за необходимост и от сериозни инвестиции. Още повече, че всичко се случва на прага на очакването на либерализацията на електроенергийния пазар, коментират хора от бранша.

Изборът на бъдещият купувач на активите на CEZ в България за един от най-ценните и апетитни активи в България се очаква де стане ясен до края на годината. Компанията обслужва Северозападна България и ако в началото клиентите я приемаха трудно, сега се безпокоят, че след като са подредили отношенията си, може отново да бъдат хвърлени в хаос.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви преди ден, че като се има предвид значението на активите на CEZ за националната сигурност, новият купувач ще бъде детайлно проверен. И тъй като сделката едва ли би могла да се реализира без съгласието на българските регулатори, на секторното министерство и на кабинета, остава да разчитаме на иституциите да се свършат съвестно работата по проверката на избрания купувач и да бъдат безкомпромисни, ако се установят некоректни практики в дейността му. А какво по-некоректно от това да не си плащаш задълженията към НЕК - от една страна поставяш в трудно състояние финансите на държавната компания, които и без това не са в блестящо състояние, от друга страна - така се деформира пазарът, катоо се поставят в условия на неравнопоставеност останалите енергийни компании - производители/търговици/ доставчици на електроенергия, които чинно всеки месец си плащат вноските по "задължение към обществото". Такива практики биха поставили в несигурност и бъдещите клиенти, тъй като  коректността, уважението към партньора и доверието на потребители са базата за конкурентен пазар при равни условия и сигурността на енергийните доставки.

Министър Петкова: Предвид значението на активите на CEZ за националната сигурност, новият купувач ще бъде детайлно проверен

CEZ
Фючър енерджи
Енерго-Про
активи на ЧЕЗ в България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева