НАЧАЛО » българия

Калоян Стайков: Защо ДКЕВР налага санкции на ЕРП-тата за проблем, който е следствие от нейни решения

fb
3E news
fb
18-03-2014 02:42:00
fb


ДКЕВР е причината за ситуацията с ЕРП-тата и НЕК. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков в интервю за Агенция „Фокус”, по повод на  задълженията на ЕВН, ЕнергоПро и ЧЕЗ, заради които утре регулаторната комисия ще решава дали да им отнема лиценза. По думите му, обсъждането за отнемане на лиценз на ЕРП-тата е малко странно, тъй като не става въпрос за някакво нарушение на нормативната рамка, а за прихващане на задълженията.

„Това е нещо, което нито от Министерство на икономиката и енергетиката беше казано, нито от ДКЕВР, т.е. НЕК дължи средства на ЕРП-тата за изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници”, допълни икономистът. ЕРП-тата вместо да преведат цялата сума, която постъпва от крайните потребители към НЕК, удържат тези средства, които НЕК им дължи и съответно превеждат разликата, обясни икономистът.

А защо се стигна до тази ситуация е въпрос, който трябва да се отнесе към регулатора, тъй като след отмяната на таксата за достъп, която ВЕИ започнаха да плащат през есента на 2012 година, ДКЕВР трябваше да определи нова методика, по която трябваше да се компенсира изкупуването на енергия от ВЕИ по преференциални цени. Комисията не направи това, съответно ЕРП-тата, за да продължат да изпълняват лицензионната си дейност, бяха принудени да прибягнат към такова удържане, прихващане на приходи от това, което дължат на НЕК, посочи той. „Причината за тази ситуация стои в ДКЕВР и не разбирам, защо ДВЕВР просто не разреши въпроса, а налага санкции, които са следствие от нейни решения”, каза още Калоян Стайков.

ДКЕВР
ЧЕЗ
EVN
Енрего-Про
Калоян Стайков
ИПИ
По статията работи:

Галина Александрова