Как нарочените Маришки ТEЦ-ове вдигат стандарта на цял регион

Младежкият център в Гълъбово

На фона на лошите, фалшивите и направо измислени новини, с които сме заобиколени всекидневно, се случват и наистина добри, за които никой не говори. Такъв е случаят с един регион далеч от София, в град с около десетина хиляди жители.

Гълъбово, известен повече като град на въглищата, заради големите лигнитни находища, през последните години се е променил значително. Във въздуха вече по-рядко се усеща тежкият задух, особено след активните мерки за екологизация на централите. Проблемът съществува, но не е непреодолим, смятат местните хора.

„Гълъбово в никакъв случай нямаше да изглежда по този начин. С ограничените ресурси на общината, без  помощта на големите инвеститори в лицето на ТЕЦ-овете в района, общината, градът нямаше да изглеждат така, щяхме да сме лишени от значителни социални придобивки“. Това споделя Нела Петрова от община Гълъбово (директор на дирекция административно правно обслужване). Намирам я на първото състезание по художествена гимнастика, което общината организира за пръв път и на което са се стекли над триста състезателки от цяла България.

1350 са децата от основните училища на територията на общината. 700 посещават детски заведения. „Всички те се ползват от помощта на централите в района“. Тук има традиция. В първия учебен ден първолаците получават като подарък от компанията „ЕЙ И ЕС“ раници с всички помощни материали, а денят на детето първи юни наистина се превръща в незабравим празник.  

Учениците от професионалната гимназия по електротехника имат възможност да провеждат производствената  си практика в реална работна среда.

„Между централите и училищата в града са създадени добри връзки. Самият факт че представител на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица Изток 1“ е в ръководството на гимназията по електротехника  говори за отношението на ръководството на централата към града, а и за отношението на нашите местни структури към самата централа“, обяснява Нела Петрова.  Тя е категорична, че „не може да дели централите“, тъй като „всеки ТЕЦ по един или друг начин подпомага общината“. Спортната зала, в която в началото на ноември се провежда състезание по художествена гимнастика, през февруари ще е домакин на единственият по рода си в България международен турнир по борба за деца „Злати Ройдев“, включен в календара на ФИЛА. „Залата е напълно обновена с помощта на  ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, обяснява Петрова. Ръководството на тази централа е и носител на наградата на националното сдружение на общините за корпоративна социална отговорност.

„Създадена е много добра организация на партньорство между общината и фирмите, работещи на територията. След приемане на общинския бюджет се правят срещи с ръководствата на централите, където се уточнява с какво ще се подпомага общината. Принципът на община Гълъбово е всяко подпомагане от корпоративните партньори да се прави в натура“, обяснява още директорът на местната общинска администрация.

През зимният сезон социалните  и здравни заведения не плащат за отопление. „Това е грижа на другата централа в града -  ТЕЦ „Брикел“. Част от оборудването в местната болница е пак благодарение на централите.

Безспорно „ЕЙ И ЕС“ e компанията, която прави сериозни вложения - средно около 350 000 евро в проекти с обществена полза в община Гълъбово, включително и в подобряване на транспортната и ВиК инфраструктура.

„Много е добре на територията на общината да има голям инвеститор, на който да може да се разчита като на приятел“, казва Петрова. Тя припомни голямото наводнение преди няколко години, без  което населението, а и общинското ръководство не биха могли да се справят.

Без ТЕЦ-овете, тук, в отдалеченото от големите административни и развлекателни центрове градче, ситуацията щеше да е доста по-тежка за региона като цяло. 

Населението от години разчита основно на работа в централите. Поради това и нивото на безработицата е едно от най-ниските в страната – малко над 3 процента в Стара Загора, а в Раднево и Гълъбово – малко над 7 на сто.  За сравнение, в България има общини с ниво на безработица  над 60 процента.

„Демографският проблем не отминава и община Гълъбово, но в стратегията на града има предприети мерки и мероприятия за стимулиране и задържане на младите хора. Работи се много върху подобряване на инфраструктурата, организиране на мероприятия с развлекателна цел, за постигане на условия, които имат децата в по-големите градове“, обяснява Петрова.

Откритият през миналата година Младежки център, изграден изцяло с подкрепата на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица Изток 1“ вече е средище на редица културни събития. Ръководството на централата отделя годишно три пъти повече средства за корпоративна социална отговорност от общо десетте най-големи компании в България. Средните годишни разходи са около 115 пъти по-високи от разходите на повечето български фирми. Вложението в Младежкия център е например от порядъка на 2 млн. лв.  

Новината от началото на годината за възможно затваряне на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн не среща подкрепа сред хората в града, а и в региона.  Хората стават неспокойни при споменаване за евентуално спиране на въгледобива и на централите, дори когато става въпрос за отлагане /дерогация/ от петнадесет години. Те не разбират защо централата на „ЕЙ И ЕС“ в Гълъбово (ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица Изток 1“), която е почти нова, трябва да бъде затворена. В разговорите си местните хора често обсъждат и инвестицииите в непрекъснатите модернизации на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, посочват се и вложенията в сероочистки в „Брикел“.  Повечето от местните жители стават тревожни при споменаването за затваряне и дерогация, а заетите в сектора дори съзират своеобразен заговор.   

Работещите в четирите централи в региона – ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Брикел“ се чувстват засегнати от цялата политика около бъдещето на сектора.

Преди 17 години ТЕЦ-овете в Маришкия басейн съвсем нямаха сегашния вид.  Сероочистки нямаше, пионер бе така наречената „двойка“. Външният вид бе занемарен, а ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово Марица Изток 1“ бе само намерение. Тук  няма да се връщаме назад към договори и намерения, а само искаме да погледнем към един от градовете,  които някак неусетно  направиха скок, сдобиха се с нова инфраструктура и хора с нов тип мислене.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Иван Петков
    Брикел е една пералня на парички за Ковачки. Какви сяроочистки, какви 5лв. Тампониране на сгуроотвала на Брикел с евро пари....Нещо което е ангажимент на Брикел.
    Напиши отговор