НАЧАЛО » българия

Как да се намалят кражбите на метали от инфраструктурата ще обсъдят институции и експерти в сряда

Събитието ще се проведе на 25 март 2015 г. в Конферентната зала на БСК, ул. Алабин №16-22 от 10.00 ч.

fb
3E news
fb
22-03-2015 07:06:00
fb

Как да се противодейства на постоянните кражби на метали от инфраструктурни съоръжения. Какви са механизмите за създаване на среда на по-голяма обществена нетърпимост и на по-ефективно прилагане на закона при случаите на кражби на релси, кабели и други съоръжения от енергийната, коменикационната и транспортната инфластруктура, които не само струват много пари на засегнатите индустрии, но съдават рискови ситуации за гражданите. Тези теми ще бъдат обсъдени на 25 март (сряда) на Национална кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт и Българска стопанска камара, в сътрудничество с информационния портал 3e-news.net.

Събитието ще се проведе на 25 март 2015 г.  в Конферентната зала на БСК, ул. Алабин №16-22, с начален час 10.00 ч.

През последните години кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти не само нанасят щети за милиони левове на редица енергийни, транспортни и комуникационни компании и икономиката на страната като цяло, но се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността, здравето и безопасността на българските граждани. Те са и най-честата причина за загуба на ключови услуги като енергоснабдяване, телекомуникации, нарушаване на железопътните и др. транспортни мрежи.

Целта на дискусията е да събере гледните точки на представители на ключови институции (Министерство на енергетиката, Министерство на транспорта, Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите, Министерство на правосъдието) и на засегнатите индустрии - енергетиката, телекомуникациите, железопътния транспорт, търговците на метал и рециклирането в страната.

Ще бъде прехвърлен мост към феномена кражби на метал и инфраструктурни съоръжения на европейско ниво и ще бъде представена инициативата Европейска коалиция срещу кражбите на метали, организирана от европейски асоциации на мрежови индустрии и компании за търговия с метали и рециклиране (CER, COLPOFER, EIM, EURELECTRIC, EUROMETREC, UIC, UITP).

Целта е да се укрепи мрежата от професионалисти, които принадлежат към правоохранителните органи и потърпевшите индустрии, като същевременно в процеса на дискусия ще се търсят начини за подобряване на борбата срещу кражбите на метал, включително чрез взаимно повишаване на информираността, осигуряване на експертен опит и най-добри практики, както и обмен на идеи и предприемане на съвместни действия от страна на всички заинтересовани страни.

Според Международното бюро по рециклиране поне 1% от рециклирания метал в Европа е краден.


кражба на метари
инфраструктура
По статията работи:

Галина Александрова