Кабинетът: Информацията за източниците на финансиране на сделката за ЧЕЗ е получена от кабинета на премиера Бабиш

Скандалът не е толкова в това кой купува бизнеса на ЧЕЗ, а във факта, че големи инвеститори като Eo.N, ENEL, а сега и ЧЕЗ се оттеглят от България поради невъзможност да развиват бизнеса си

Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й. Това се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

По-рано днес на извънреден брифинг депутатът от БСП Желю Бойчев каза, че в секретното деловодство на Народното събрание има само един „подхвърлен лист без печат и без информация“. Според него, органът, който е класифицирал документа е Министерски съвет, но в него няма нищо. Той оповести също така, че  депутатите от левицата ще искат анкетна комисия за разследавне на всички обстоятелства и факти около посочената сделка.

Важно е да се отбележи също така, че независимо от нивото, на което се намират преговорите по сделката за активите на ЧЕЗ, БСП вече заявиха категоричното си намерение да я спрат. „Ще направим всичко възможно тази сделка да бъде спряна“, каза Таско Ерменков по време на импровизирания брифинг.

Остава отворен въпросът как подобни изявления и всичко, което се изговори около продажбата на активите на ЧЕЗ и непочтителното отношение към хората, участващи в сделката, се отразява на инвестиционния климат в страната. Припомняме, че от няколко години инвестиционната активност намалява, коментират анализатори. Според тях скандалът в случая не е толкова в това кой купува бизнеса на ЧЕЗ, а във факта, че големи инвеститори като германската Eo.N и италианската ENEL, а сега и чешката ЧЕЗ се оттеглят от България поради невъзможност да развиват бизнеса си в нашата страна. Средата за бизнес в страната ни е токсична, външните инвеститори в енергийния сектор бягат или ни съдят за милиарди, нима някой наистина си е представял, че за бизнеса на ЧЕЗ ще дойде голяма международна компания, а баталиите около сделката сега още повече ще стреснат потенциалните кандидати да влагат парите си у нас, коментират анализаторите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари