НАЧАЛО » българия

Кабинетът предлага промени в Закона за банковата несъстоятелност заради КТБ

Двама синдици ще бъдат назначени на мястото на квесторите в банката

fb
3E news
fb
12-03-2015 07:44:00
fbКабинетът ще предложи промени в Закона за банковата несъстоятелност заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно по време на извънредна пресконференция, която организира Министерство на финансите (МФ), съвместно с депутати от парламентарно представените партии по отношение на казуса с банката.

Участниците в събитието се обединиха около мнението, че са необходими законодателни промени, за да се избегне „разграбването“ на имуществото на финансовата институция с отнет лиценз. Това потвърди премиерът Бойко Борисов.

Заедно с това представителите на политическите сили постигнаха консенсус за назначаването на двама синдика на мястото на квесторите в КТБ, съобщава БГНЕС. От опозицията също са съгласни с предложенията на кабинета.

„Ще подкрепим промени в Закона за банковата несъстоятелност и ще настояваме да се потърси отговорност от действащите лица, които са позволили да се краде от банката“, коментира Мая Манолова от БСП.

„От БСП ще настояваме за контрол върху целия процес на несъстоятелност, има доста въпросителни около дейността на квесторите в КТБ, назначени от БНБ“, допълва тя.

По рано през деня председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви, че в Закона за банковата несъстоятелност има пропуски и тепърва те ще си проличат. „В закона има дупка и трябва бързо да се приемат текстове, които да регламентират периода на безвремие по отношение на КТБ“, заявява тя.

Стоянова припомня, че преди няколко месеца парламентът забрани цесиите и прихващанията с цел да се запази имуществото на банката, когато тя бъде в несъстоятелност. “Разбира се, така направените цесии и прихващания, вероятно са и причината за намаляване на активите, което виждаме в последния отчет. Явно има пролука”, коментира депутатът от ГЕРБ.

“Затова наистина задачата е доста трудна, но аз мисля, че те се усложняват и от това, че от момента на отнемане на лиценза на банката до момента на постановяването от съда на нейната несъстоятелност, което би трябвало да бъде изключително кратък срок, сега от решенията на съда се вижда, че този срок може да бъде и години”, допълва тя.

Менда Стоянова твърди още, че има съмнение към работата на Българската народна банка (БНБ), свързана с КТБ. По нейните думи няма доказателства, че квесторите са действали незаконно.

Шефът на бюджетната комисия завършва, че според нея готвените законодателни изменения ще бъдат внесени за разглеждане следващата седмица по ускорена процедура.

КТБ
законови промени
По статията работи:

Галина Александрова