НАЧАЛО » българия

215 млн. лв. държавни гаранции по заеми за газовата връзка с Гърция одобри кабинетът

fb
3E news
fb
28-10-2015 01:27:00
fb

Министерският съвет одобри издаването на държавни гаранции през 2016 г. по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България. Размерът на разрешените гаранции е до валутната равностойност на 215 млн. лв., при спазване на законодателството в областта на държавните помощи, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

През последните две поредни години проектът е одобряван за финансиране чрез държавногарантирани заеми в размер до валутната равностойност на 157 млн. лева и беше включен в държавния бюджет за 2014 г. и за 2015 година. Поради значително удължаване на одобрителните процедури по него и при отчитане на стратегическата му значимост за получаване на достъп до алтернативни източници на газови доставки и предпазване от кризи в доставките на страната, респективно на българската икономика, проектът ще бъде предвиден и в проекта на закона за държавния бюджет за 2016 г., пише в съобщението.

Исканото увеличение е обосновано с възникналата необходимост от оптимизиране на финансовата структура с цел подобряване на неговата икономическа конкурентоспособност, необходимостта от намаляване на цената и подобряване на условията на капиталовите средства за реализация на проекта, в т.ч. чрез потенциална възможност за предоставяне на заеми от акционерите към инвестиционното дружество.

Министерският съвет е решил да не бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми през 2016 година.

държавни гаранции
междусистемна газова връзка България - Гърция
По статията работи:

Галина Александрова