НАЧАЛО » българия

Кабинетът е подпомогнал с 20 млн. лв. малките и средни предприятия

fb
3E news
fb
05-08-2014 06:06:00
fb


За изминалата година под ръководството на министър Драгомир Стойнев Министерството на икономиката и енергетиката е допринесло съществено за насърчаването на дейността на малките и средни предприятия с предоставяне на по-добър достъп до финансиране. Това става ясно от едногодишния отчет на ведомството в навечерието на отиващия си кабинет на Пламен Орешарски и встъпването в длъжност на новото служебно правителство на проф. Георги Близнашки.

За целта е приета Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия за периода 2014-2020 г. и е разширен достъпът до финансиране от Българската банка за развитие (ББР) чрез стартиране на фонда за капиталово участие при новостартиращи малки и средни предприятия. През 2013 г. кабинетът е отпуснал 20 млн. лв. за иновационни дейности, като10 млн. лв. от тях са по линия на Националния иновационен фонд.

През февруари 2014 г. МИЕ обяви Седмата конкурсна сесия на НИФ, на която са подадени 152 проекта на български фирми. Класирани са 52 кандидата за получаване на държавна субсидия на обща стойност близо 10 млн. лв., сред които 46 научно изследователски развойни проекта и 6 за техническа осъществимост, отчита министерството. На 31 юли 2014 г. са връчени договорите за финансиране на класираните кандидати в 10 сектора: машиностроене, електроника и електротехника, фармация, хранително-вкусова промишленост, информационни и комуникационни технологии в сферата на предприятията, творчески индустрии и др.

Подготвени са и План за действие за реиндустриализация 2014-2015 г. и Иновационната стратегия за интелигентна специализация, става ясно от отчета. През април са отпуснати 4,4 млн. лв. за следните проекти: членство на България в Европейската космическа агенция – 2,6 млн. лв. лв.; схема за трансфер на знания към предприятията (ваучерна схема) - 1 млн. лв.; създаване на Акселератор България в Силициевата долина, Калифорния САЩ – 300 000 лв. по проект "ТЕХНОСТАРТ" за насърчаване на иновационната активност на студентите и току-що завършили висшето си образование млади хора, в това число български студенти в чужбина.

малки и средни предприятия
инвестиции
държавно подпомагане
насърчаване на малките и средни предприятия
По статията работи: