НАЧАЛО » българия

Правителството изпрати на ЕК предложението за изграждане на разпределителен център за газовите потоци към Европа

fb
3E news
fb
12-12-2014 04:00:00
fb

 

Писмо с предложението за изграждане на разпределителен център за транзитните потоци природен газ към Европа е изпратило българското правителство до еврокомисаря за Европейския енергиен съюз Марош Шевчович. Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред журналисти в парламента. Предложението е базирано на идеята за газов хъб, коментирана на заседанието на Министерския съвет в сряда.

С писмото е отправена и официална покана за среща-разговор в София с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите на проекта, както и всички други актуални въпроси на енергетиката, преди предстоящото посещение на комисар Шефчович в Русия.

България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов хъб, приемно-предавателна точка на руския газ до гр. Варна, където би трябвало да излезе тръбата на "Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др. В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни.

"Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара", се казва в писмото. Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от "Южен поток", както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове Хан Аспарух, Силистар, Терес и др. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите с Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали.

"В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз".

Идеята за изграждането на газов център е подкрепена със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана "Юнкер" и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

При степента на зависимост на България в момента в краткосрочен план - следващата 1 година, трудно е да изляза с позиция, която гарантира максимална сигурност на газовите доставки за страната, ние зависим в общи линии от една тръба, от волята на един доставчик, с изключение на собствения добив между 10-14 на сто, коментира още вицепремиерът. Дончев се надява ситуацията от гледна точка на сигурността на доставките да се промени с изграждането на интерконекторите, на първо място с Гърция и това да се случи скоро.

С думите, че в света, в който живеем, вариант за завеждане на дела винаги има, Дончев не изключи възможността да бъдат заведени такива заради спирането на "Южен поток".

От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те, обяви вицепремиерът. Не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни, допълни той. По думите му, сумите са доста по-скромни, включително и от бъдещи транзитни такси. Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, трябва да бъде проведена, категоричен е обаче Томислав Дончев.


газов хъб
транзитните потоци природен газ към Европа
Европейския енергиен съюз
енергийна зависимост
По статията работи:

Галина Александрова