Кабинетът възложи на министър Петкова да възобнови търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Проектът трябва да се реализира  съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Изключва се също възможността за предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Действията са възложени на енергийния министър, която до края на октомври трябва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор.

Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.

Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото на 07.06.2018 г. от Народното събрание на Република България решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество, допълват от пресцентъра.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари