НАЧАЛО » българия

Йорданка Фандъкова: С 10% по-малко газ ще е нужен за изгарянето на боклука в "Топлофикация София"

fb
3E news
fb
08-01-2014 12:14:00
fb

През този отоплителен сезон не може да се очакват съществени намаления в сметките за парно в София, защото мерките от миналия март бяха приети късно, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ. Ако клиентите на Топлофикация плащат сметките си на равни месечни вноски през цялата година, могат да ползват 3-процентна отстъпка всеки месец и да платят половината от една от сметките през годината, коментира тя.

Съоръженията за преработка на биологични отпадъци в завода за боклук в София вече са готови. От началото на тази година се тества и системата за зелени отпадъци. След 13 януари ще започнат и пробите за системата за хранителни отпадъци.

Има организация за транспортиране на отпадъците от ресторанти, магазини, търговски вериги. Така че тези усилия ще дадат възможност голяма част от отпадъците да се преработват по възможно най-съвременните методи, обясни Йорданка Фандъкова.

След завършването на завода ще се подготви инсталация в „Топлофикация” София, вероятно през 2017-2018 година, която да оползотворява горивото след преработката на отпадъците. “Ако това се случи, разчетите показват, че с около 10% намалява нуждата от газ, а най-големият фактор за цената на горивото това е цената на газа”, обясни Фандъкова.

За градския транспорт Фандъкова ще настоява цената на картите за редовните пътници да не се променя. Но не обеща за билетите. Пета година не са променяни цените на билетите. Но  европейската практика е такава, че се стимулират редовните пътници, защото, в края на краищата, не е редно редовните да плащат, заради гратисчиите, заяви Фандъкова.


През тази година по столичните улици трябва да тръгнат нови 20 трамвая и 50 тролея, да пристигнат 10 влакчета за третата линия на метрото и да се подпише договор за 126 нови автобуси на градския транспорт.

завод за отпадъци
сметки за ток
зелени отпадъци
хранителни отпадъци
газ
транспорт
Топлофикация - София
По статията работи: