НАЧАЛО » българия

И чиновници от министерствата хващани да пътуват гратис

Нова дупка в бюджета на Центъра за градска мобилност предвиждат от БСП

fb
3E news
fb
20-02-2014 07:06:00
fb

Въпреки че са по-добре във финансово отношение от много граждани, служители от различни министерства и големи фирми също пътуват гратис в публичния транспорт. Това сочат данните на Столична община, която реши да затегне контрола и дори прибeгна до услугите на съдия изпълнител, с помощта на който ще се опита да си събере дължимите вземания от нередовните пътници.

 

В тази връзка заместник-кмeтът по транспорт Любомир Христов коментира – “тезата, че някой не си плаща в градския транспорт, защото не може да си го позволи, вероятно не е на 100% вярно”, а е по-скоро въпрос на отношение и нежелание да се заплаща. Той посочи, че за по-малко от два месеца – от началото на годината досега, са наложени 250 акта, а за миналата година броят им е около 10 хиляди.

 

По-рано днес с 34 гласа “за”, седем “против” и шестима “въздържали се” Столичният общински съвет прие икономическата рамка за 2014 година за транспортно обслужване в София с публичен градски транспорт. През тази година за компенсиране на загубите са предвидени с 3 милиона и 100 хиляди лева повече, отколкото през миналата година. За 2013 г. тази сума е възлизала на 20.5 млн. лв., а за тази – тя е 23.6 милиона.

 

В края на миналата година СОС гласува ЦГМ да изтегли заем в размер на 100 млн. лв, с който да погасява задълженията към частни и общински оператори, които в момента възлизат на над 96 млн. лева. Причината за дълговете на дружеството се крие в недостатъчното финансиране спрямо цените на километър.

 

В края на всяка година операторите представят бизнес планове за това колко хиляди километра ще минат и на каква цена спрямо разходите, които ще трябва да направят, за да предоставят тази услуга. Оказва се обаче, че въпреки тези разчети Столична обящина дава с по лев, лев и нещо по-малко – и на "Метрополитен", и на "Електротранспорт", и на "Автотранспорт". Това, според общинския съветник от БСП Калоян Паргов, ще доведе в края на годината до нова дупка в бюджета от порядъка на 30-34 млн. лева.

столична община
градски транспорт
гратисчии
ЦГМ
По статията работи: