НАЧАЛО » българия

И ЕСО няма да иска поскъпване на тока

fb
3E news
fb
12-03-2015 07:40:00
fb

 

Няма да искаме увеличаване на цената на тока, заяви изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, цитиран от БГНЕС.Ден преди това изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обяви, че искане за ново увеличаване на цените на тока за битовите потребители е неморално.

В момента таксата пренос е в размер на 1,36 лв. на мегават. Тази такса не е причина за драстично увеличение на цената на тока, обясни Йотов.

"По-скоро смятам, че трябва да има преразпределение в самите дружества по веригата и така да се осигури подновяване на електропреносната система", коментира още той. Директорът на ЕСО посочи, че операторът е изготвил десетгодишен план за развитие и предстои той да бъде обсъден в КЕВР.

Според изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев трябва да се увеличат количествата енергия за регулирания пазар, произвеждани от собствени мощности на НЕК. Според Илиев трябва да се увеличат квотите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". От 5,7 млн. мегаватчаса, които АЕЦ "Козлодуй" продава на регулирания пазар на цена от 30 лв на мегаватчас, само 1,7 млн. мегаватчаса отиват в НЕК, а останалите в ЕРП-тата. Поне половината от енергията от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар трябва да преминава през НЕК, категоричен бе шефа на компанията.

Трябва да се намали дупката в НЕК, в момента доставчикът продължава да губи. Текущият дефицит на НЕК е над 1 млрд. лева, като това са задължения към производителите, съобщи Илиев. Най-много са задълженията към двете американски централи, призна той.

Петър Илиев посочи, че с промените в Закона за енергетиката вече законово решено е, че НЕК няма да е длъжна да изкупува произведената от ВЕИ и от заводските централи и топлофикациите енергия, която надвишава определените им годишни квоти. Досега някои централи са произвеждали до 75% повече енергия от определената им квота, която също е била задължително изкупувана, подчерта Илиев.

ЕСО
цени на тока
НЕК
По статията работи:

Галина Александрова