НАЧАЛО » българия

Искра Михайлова: Да не разчитаме само на евросредства, а да изграждаме екологична инфаструктура и чрез националния бюджет

fb
3E news
fb
15-01-2014 04:39:00
fb

Инвестиционната програма на правителството се случва за първи път от повече от 20 години, заяви екоминистърът Искра Михайлова при подписването на договор за финансирането на регионална система за управление на отпадъците във Велико Търново. Днес беше взето решение на Министерски съвет да се  сформира междуведомствен съвет, който ще ободрява проектите по тази програма. Тя включва във себе си елементите на екологичната инфраструктура, затова и участвам в него, допълни тя.

Не сме имали такава амбициозна инвестиционна програма с национален ресурс през последните 20 години, надявам се тя да бъде първата крачка към нормализирането на инвестиционния процес в България. Ние трябва да спрем да разчитаме само на европейските фондове, а да направим, така че да стимулираме инвестициите и изграждането на екологична инфраструктура и чрез национален бюджет, допълни Михайлова.


Това е първият опит - за 2014г., но ако се справим добре сега, през следващите години това ще бъде нормална практика. Специално за екоинфраструктурата чрез програмата ще може да се гарантират инвестиции на стойност повече от 400 млн. лева годишно, в зависимост от предложените за финансиране проекти.

По отношение на политиката за околната среда относно политическата принадлежност на кметовете, министърът заяви, че това няма значение. Случаят с отпадъците  е такъв пример- там има нужда от добро сътрудничество между местната и централната власт за да бъдат решени проблемите в сектора. В такива моменти партийната принадлежност няма значение, допълни Михайлова.

Относно проекта за регионалната система за управление на отпадъците във Велико Търново, Михайлова каза, че той се е подгтовял “ мъчително дълго”, “но днес споразумението е подписано официално и се очаква този проект да бъде от онези, които са доказателство, че европейската солидарност ще помогне на страната ни да решим проблемите с отпадъците“.

Амбициозният проект е на стойност 30,6 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“  Партньори са общините В.Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, както и сдружение „За чисти селища“. В проекта е заложено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за механично и биологично третиране, пречиствателна станция за отпадъчни води и довеждаща инфраструктура.

“Сагата с регионалното сметище приключва със стартиране на проекта, който е започнал през 1998 г. Системата ще бъде разположена на територията на община Велико Търново, но за нас е важно, че МОСВ съдейства за реализирането на този проект, с който реализираме инфраструктура върху 106 дка”, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов. Важно е да бъде изпълнен в срок, добави Михайлова. Откриването на депото ще бъде най-късно в средата на 2015 г.

Новогодишни надежди

“Започваме добре 2014 г. - преди няколко дни въведохме в експлоатация и новите трамваи в София, а днес подписваме този договор. Предизвикателствата ще бъдат изпълени и ще се справим с изпълнението на програмата „Околна среда”, каза още Михайлова.

Проценът на разплатените средства по ОПОС се е удвоил за последното полугодие, като от 23 % през юни, той е скочил на 42% през декември, въпреки спрените средства. Одобрените разходи по изпълнените досега проекти са над 650 млн.лв. за същото време. Огромното предизвикателство за 2014г. е  да бъдат одобрени проекти за още 1 млрд. и 400 млн. лв.  В момента програмата има лимит, определен от Министерството на финансите, всички проекти в ход се разплащат, обобщи Михайлова.

Искра Михайлова
МОСВ
отпадъци
Велико Търново
ОПОС
Околна среда
публична инвестиционна програма
По статията работи: