НАЧАЛО » българия

Искра Михайлова: Изплатени са 49% от средствата по ОП „Околна среда“

МОСВ проверява фирмите за рециклиране на отпадъците, за да установи дали не унищожават незаконно разделния буклук

fb
3E news
fb
11-02-2014 06:18:00
fb

„Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2007-2013 г. е програмата с най-много договорени средства сред всички останали – над 160% от бюджета. Разплащанията по ОПОС достигнаха 49%, като се има предвид, че до юни бяха едва 23%.“ Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на Националния форум „Правителство-бизнес“, който се проведе в НДК по инициативата на премиера Пламен Орешарски.

Михайлова обясни, че програмата за екология е изключително закъсняла и на практика изпълнението й е започнало в едва през последните 2 години от 7-годишния програмен период. 145 проекта по нея са реализирани, а в процес на изпълнение са останалите 213. По старата програма през 2014 г. по трите основни приоритета в ОПОС ще бъдат разплатени 1,278 млрд. лв. - за водни съоръжения, 338 млн. лв. - за изграждане на системи за отпадъци и 98 млн. лв. - за биоразнообразие. За 6 месеца екоминистерството е разплатило над 700 млн. лв., а за оставащите 10 месеца до края на годината трябва да бъдат усвоени още 1,5 млрд. лв. по проекти на общини по „Околна среда“.

Отговаряйки на въпроси на предприемачи, екоминистърът призна, че понякога държавата поставя много тежки условия към строителните фирми, поставяйки ги в ситуацията да препроектира, за да отговарят проектите им на високите екоизисквания за изпълнение на поректите. Според нея това са важни уроци, от които министерството се е поучило, за да не се допускани същите грешки и през новия програмен период.

Михайлова отчете и свършеното от правителството в областта на екозаконодателството, за да облекчи бизнеса от някои административни и финансови тежести. Така например се предвижда изменение на тарифата за таксите за ползване на подземни води, като се предвижда те да бъдат намалени, обясни тя. Концесионните договори за води пък вече ще се определят в левове, а не в левова равностойност на щатския договор.

Подготвени са и промените в Закона за отпадъците и скоро проектът ще бъде качен на сайта на МОСВ за обществено обсъждане. Задължителното безкасово плащане на предадените метални отпадъци от месец юли тази година ще бъде отменено, но само за суми под 200 лв., указа още Михайлова. За сделки над тази сума обаче ще е задължително парите да се превеждат по банков път, за да не се толерират големите кражби на инфраструктура, както се случи наскоро с жп релсите край София. Ще отпадне и регламента в сегашния закон, който също трябваше да стане факт от лятото, предаването на скрап да става безвъзмездно. Последното изискване е нереалистично и просто няма да действа, обясни министърът.

Междувременно тя заяви, че има голям проблем с отпадъците от пластмаса, стъкло и хартия, които на повечето места вече се събират разделно, за да се рециклират и използват като ресурс, но имало данни, че фирмите не ги преработват, а ги унищожават. В момента МОСВ извършва проверки на фирмите за рециклиране на отпадъци, за да установи спазват ли закона и европейските регламенти за правилно третиране на отпадъците и използването им като ценен ресурс за икономиката, обяви Михайлова.

Искра Михайлова
ОП "Околна среда"
отпадъци
води
проекти
ОПОС
Екозаконодателство
По статията работи: