НАЧАЛО » българия

Искаме 10,9 млн. евро от МФК за газификация на Банско, Свищов и Пирдоп

Държавата отпуска по 2000 лв. за газификация на 10 000 домакинствата

fb
3E news
fb
20-01-2014 08:40:00
fb

България води преговори с Международен фонд „Козлодуй“ за отпускане на 10,9 млн. евро помощ за строителството на нови газови отклонения от мрежата на „Булгартрансгаз“. Това обясни пред 3eNews заместник-енергийният министър Иван Айолов. Целта е да се направят газопроводи до градовете Банско и Разлог, както и до Пирдоп,Панагюрище и Свищов.

С инвестицията ще могат да се изградят нови 122 км газопреносна мрежа у нас. Освен тези градове достъп до екологичното гориво ще бъде възможен и в Белене, Никопол, Златарица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Газификацията на тези градове е залегнала в 10-годишния план на операторът „Булгартрансгаз“. Още през миналата година оттам обясниха, че за проектите ще се търси европейско финансиране.

Припомняме, че България е най-слабо газифицираната страна в ЕС като едва 3% от населението използва екологичното гориво. Заради това чрез друго споразумение с МФК страната ни ще подкрепи финансово 10 000 домакинства у нас, за да могат те да преминат на природен газ. Домакинствата ще получат по 2000 лева безвъзмездна помощ, за да се вържат към газовата мрежа.

От енергийното ведомството обясниха, че парите ще се отпускат с предимство в 27-те общини с най-висока замърсеност на въздуха. Общата сума по проекта е 10,5 млн. лева, а финансирането е от МФК. Другото условие за отпускане на финансиренто = е до домовете им да има вече изградена газоразпределителна мрежа.

газификация
домакинства
Булгартрансгаз
По статията работи:

Георги Велев