НАЧАЛО » българия

Искаме съдействие от Брюксел за проблемите на тютюнопроизводителите

Еврокомисарят Чолош е предложил въпросът да бъде обсъден на експертно ниво в Брюксел още идната седмица

fb
3E news
fb
23-01-2014 06:14:00
fb

Агроминистърът Димитър Греков е поискал съдействие от еврокомисаря по земеделие и храни Дачиан Чолош за решаване на проблемите на българските тютюнопроизводители. Чолош веднага е предложил въпросът да бъде обсъден на експертно ниво в Брюксел още през следващата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на агроведомството.

Греков е настоял за помощ по решаване на казуса с нашите тютюнджии в официално писмо, адресирано до Чолош. В него той е описал тежката ситуация в бранша и е отправил молба за разбиране и съдействие от страна на ЕК с предприемане на мерки за подобряването й. Днес двамата се срещнаха и на международен форум в Кишинев, където комисарят е предложил експертната среща в Брюксел.

В същото време тютюнопроизводителите се готвят за национален протест, който бе насрочен за петък Гоце Делчев, но се отменя заради пристигането на новия Неврокопски митрополит Серафим в Неврокопската епархия. От две седмици насам фермерите в Благоевградско и Родопите излизат по улиците и блокират пътища заради забавената с над 2 месеца изкупна кампания и ниските изкупни цени. Те настояват търговците да бъдат заставени да изкупуват суровината по 10 лв. за кг, при положение че сега върви по 5-6,50 лв.

Освен това тютюнджийте искат държавата да им позволи да продават свободно под формата на нарязан тютюн 10% от продукцията, като ги освободи да плащат акциза. Останалите от 14-15 месеца без доходи хора са убедени, че държавата трябва да определя минимални изкупни цени на реколтата, както беше преди. Греков обаче е категоричен,че държавата не може да определя изкупни цени на свободния пазар, защото това е в противовес с европейското ни членство.

Междувременно и Комисията за защита на конкуренцията вече е сезирана за картел между фирмите-изкупвачи на тютюна. Сигналът до КЗК бе внесен от ДПС, но седмица по-рано Мария Капон обяви, че също е подала жалба със сигнал за монополна договорка.

Въпреки това около 3000 тютюнопроизводители от с. Кочан, община Сатовча, излязоха и днес на протест, начело с председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на общината Арбен Мименов. В протеста са се включили и жителите на селата Ваклиново и Жижово. Изкупуването вече вървяло, но хората са притеснени от бавния ход на кампанията. Фирмите изкупували само договорените количества и отказвали да вземат свръхпроизведения тютюн.

 

тютюнопроизводители
проблеми
протести
ниски изкупницени
ЕК
Дачиан Чолош
Димитър Греков
среща
Брюксел
По статията работи: