НАЧАЛО » българия

Искаме от ЕК промяна в схемата за държавно субсидиране на тютюна

Кампанията по изкупуването на ориенталските сортове в Петрич, Сандански и Благоевград е приключила напълно, увери агроминистърът

fb
3E news
fb
30-01-2014 02:46:00
fb

 

 

България е отправила искане до Европейската комисия да разреши промяна на референтния период за държавно подпомагане на тютюнопроизводството. Досегашните референтни години – 2008, 2009 и 2010 г., в които стопаните са заявявали произведени количества за подпомагане, да бъдат заменени с последните три производствени 2012, 2012 и 2013 г. Това съобщи агроминистърът Димитър Греков по време на блитцконтрола в парламентарната комисия по земеделие.

Така предвидените 100 млн. лв. за отрасъла тази година ще отидат само при истинските производители, а няма да попаднат в „кухите квоти“ на фермери, които вече не произвеждат, но са заявявали количества през старите референтни години. Според министъра около 15% от бенефициентите на държавната субсидия за тютюн вече не са реални производители, но продължават да получават помощ от държавата, а други пък изобщо не получават, въпреки че отглеждат тютюн, тъй като не попадат в референтния период. Затова държавата иска той да бъде актуализиран.

С отпадането на дейността на фонд "Тютюн" регистрите на тютюнопроизводителите са били нарушени. "Те са много важни, за да има адекватни механизми за подпомагане”, каза председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова. Според нея трябва да се въведе ред на регулирания акцизен пазар и да се знае най-накрая какво се случва и кой поема тежестите.

Иначе кампанията по изкупуването на тютюна върви с пълна сила и в Петрич, Сандански и Благоевград е приключиланапълно, обяви Греков. Той обясни, че през 2013 г. е произведено рекордно количество от ориенталските сортове в света и търсенето им в последните години е намаляло. Годишното производство на този вид тютюни в света е между 90 и 100 хил. тона, а през 2013 г. са произведени 135 хил. тона. От тях българското производство е около 25 хил. тона. У нас ориенталските сортове са 95% от общото ни производство.

 

 

изкупна кампания по тютюна
референтен период
промяна
Димитър Греков
Комисия по земеделие
По статията работи: