НАЧАЛО » българия

Интегрираният план за климат и енергетика на национално ниво е по-важен от енергийна стратегия

fb
3E news
fb
20-02-2018 10:20:00
fb

За България е важно каква позиция ще заеме по отношение на интегрирания план за климат и енергетика на национално ниво. Има остра необходимост от оценка как ще се отразят промените в рамките на пакета Чиста енергия на икономическо ниво. До този извод стигнаха представителите на българския бизнес и енергийните експерти в рамките на дискусията "Пакетът „Чиста енергия“ и ефектите върху българската енергетика", организиран от сп. „Ютилитис“. Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова припомни, че крайният срок за внасяне в европейските институции на интегрирания план е месец декември 2018 г.

Припомняме, че още в края на миналата година при обсъждането на доклада на БАН за енергетиката (в който проектът за АЕЦ „Белене“ е само част ) енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че  няма да се бърза с решения за нови енергийни проекти и промени преди да бъдат внимателно преценен и обсъден интегрираният план за климат и енергетика на национално ниво, по който експерти от ведомството работят.
Интегрираният план за националната енергетика трябва да  е съобразен със заложеното ново устройство на енергийния пазар в европейски мащаб, в който на този етап, преди окончателното приемане се залага процент на използване на ВЕИ в крайното електропотребление от порядъка на 30 %.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт даде различни опции. По отношение на интегрирания план ние може да решим да осъществяваме ангажиментите в рамките на пакета чрез въглищните централи и съхранение  на въглероден двуокис,  или пък чрез системи за  съхранение на енергия. Вероятно опцията ще е по средата, затова този план за бъдещето е добре да се направи от екип който да знае за какво се захваща.
Докато енергийната стратегия си е наш документ, то интегрираният план е много важен, защото по него ще трябва да изпълняваме ангажименти, или да  търпим санкции, обясни Диловска. Европа вече иска час по-скоро да приключи с този план, защото е подложена на невероятен натиск от организации с различен интерес, стана ясно още от думите на енергийният експерт.

пакет Чиста енергия
рамковия пакет "Климат - енергетика"
ВЕИ
интегриран план за климат и енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева