НАЧАЛО » българия

Индустрията настоява газът да поевтинее с 22.7 % от април

Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а още няма намаление на цената на природния газ за промишлените фирми в България, заявяват от БФИЕК

fb
3E news
fb
23-02-2015 03:25:00
fb

 

 Незабавно да бъде преразгледана политиката на регулиране на цените на природния газ. За това настояват индустриалните енергийни консуматори в отворено писмо до министрите на енергетиката и на икономиката, до председателя на ДКЕВР и изпълнителния директор на Булгаргаз.

Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията в България. От 2006 до 2013 г. газът за индустрията е поскъпнал значително и сега промишлените фирми плащат над 600лв. за 1000 куб м газ, сочат от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/.

От организацията обясняват, че към днешна дата регулираните цени на природния газ в България се доближават до нивата от 2008 г., когато цената на петрола достигна 145USD, а сега е почти три пъти по-ниска. В резултат средната спот цена в Хенри Хъб в момента е 4,25 пъти по-ниска тази през 2008г. за същата точка на доставка. Допълнително влияние оказва и революцията на неконвенционалния добив и ликвидността на пазара.

Според БФИЕК, високите цени на газа, който се доставя от държавната Булгаргаз, са дестабилизиращи за конкурентоспособността на икономиката. Първо, защото индустрията няма достъп до много доставчици и ликвиден пазар на природен газ. Второ, цените са силно обвързани с тези на кошница от алтернативни петролни горива, което в конкретния момент на ниски цени на петрола би трябва да се отрази в рязък спад на разходите за природен газ, но това не се случва. 

"При огромните разлики в цените на енергията, няма как българската икономика да е конкурентна на световните пазари. Не е ясно, защо регулираните цени на природния газ в България не реагират на спада в цените на петрола", заявяват от БФИЕК.

Индустриалните компании настояват Булгаргаз да се възползва от успешните модели за управление на валутния риск.

"Не приемаме тезата, че задължението за провеждане на процедури по ЗОП не позволява на компанията да се хеджира от валутния риск. Най-лесно е да прехвърлиш риска към потребителите през регулирана цена", коментира браншовата организация.

Индустриалните фирми ясно заявяват, че очакват увствително намаление на цената на природния газ от началото на април поне с 22,7%. И предупреждават, че няма да подкрепят поредно задържане на цените. Без конкурентни на световните цени на природен газ, няма как индустрията да е конкурентна, заявява в писмото БФИЕК.

цени на газ
БФИЕК
пазар на газ
индустрия
По статията работи:

Галина Александрова