НАЧАЛО » българия

НЕК тълкува грешно закона, няма да спести 100 млн. лв. от ВЕИ

Изходът за енергетиката е в създаване на фонд за реформи, преструктуриране на НЕК и икономии на енергийните дружества

fb
3E news
fb
27-04-2015 03:42:00
fb

 

Въпреки предприетите до момента мерки, в НЕК продължава да се трупа дефицит, включително и в момента. Това смята енергийният експерт и председател на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Изходът според него е в три паралелни промени - преструктуриране на НЕК, създаване на фонд за реформи и предприемането на икономии във всички държавни енергийни дружества.

Спазването на лимитите за произведена енергия от ВЕИ няма да доведе до икономия от 100 млн. лв. за НЕК, защото компанията тълкува погрешно промяната в Закона за енергетиката,  коментира още Хиновски. Според промяната НЕК вече ще е задължена да изкупува енергията, произведена от ВЕИ само до определения от КЕВР лимит за работа, а не цялото произведено количество, коментира още Хиновски.

НЕК обаче брои часовете, определени от КЕВР за работа на централите като календарни часове, а това са ефективните часове - часовете, които централите работят с максимално натоварване на мощностите си, отбеляза експертът. В момента се чака КЕВР да се произнесе дали това тълкувание на законовата промяна от страна на НЕК е правилно, но ако КЕВР се произнесе в полза на НЕК, зелените производители веднага ще започнат дела и най-вероятно ще ги спечелят, прогнозира Хиновски. Така, по думите му, съвсем не е ясно колко ще бъде икономията на НЕК от тази законова промяна, но тя в никакъв случай няма да е 100 млн. лв., а по-малко.

Либерализирането на пазара и отпадането на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до скок в цените на енергията с 15-20 процента, смята Хиновски. Най-важният въпрос сега е да се намери решение как да се подпомогнат финансово домакинствата.

Държавните предприятия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които в момента произвеждат най-евтината енергия в микса за регулирания пазар, когато излязат на свободния пазар, ще започнат да продават на средната пазарна цена, която е по-висока. Оттам ще се повиши и крайната цена на електроенергията за бита, коментира Хиновски.

Освен това действията по удължаване живота на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" се движат на ръба на сроковете и може да се окаже, че трябва да се направят допълнителни анализи и проучвания, което да оскъпи почти двойно цената, изрази опасения Хиновски. Това по думите му ще означава увеличаване цената на енергията от централата.

Така или иначе пазарът ще се либерализира, съвсем скоро борсата ще заработи. Основният въпрос по който трябва да се помисли, е как да се подпомогнат българските домакинства така, че да не усетят повишението на цената на електроенергията“, категоричен е Хиновски. Според него първата стъпка трябва да е насочена към осъществяване на мерки за изготвяне на нова категоризация на социално слабите домакинства с разширяване на обхватът им. По думите му по европейски програми има достатъчно средства, с които могат да бъдат подпомогнати домакинствата.

Много е важно също така да бъдат въведени зелените сертификати, които са търгуеми инструменти на западните борси, смята Хиновски. Зелените сертификати представляват документ, който удостоверява, че централите, работещи с възобновяеми източници, са произвели съответното количество енергия и тази енергия може да се търгува като "зелена" на големите енергийни борси в Европа, отбеляза Хиновски. Той поясни, че това е по-модерният механизъм в сравнение с изкупуване на енергията от ВЕИ по преференциални цени и въвеждането на зелени сертификати се препоръчва от ЕК. Експертът определя този механизъм като много важен за битовите потребители, защото преференциалните цени се заплащат от тях, а зелените сертификати - от международните борси. За да се въведат тези сертификати, трябва да се извършат законови промени, уточни Хиновски.

По същия начин според него може да бъде решен и проблема с по-високата цена на енергията от двете американски централи - просто трябва да им се даде възможност те да изнасят енергията си, коментира експертът. Според него извън България има интерес за изкупуване на тяхната енергия. В момента обаче според сключения с НЕК договор, централите ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "ТЕЦ Конкур Глобал Марица Изток 3" нямат право да изнасят.

НЕК
ВЕИ
либерализиран пазар
ТЕЦ Марица Изток
ТЕЦ Ей И Ес Марица Изток 1
ТЕЦ Контур Глобал
По статията работи:

Маринела Арабаджиева