Изп. директор на НЕК отрече компанията да участва в манипулации на пазара

Енергетика / България
Галина Александрова
2415
article picture alt description

НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество“. Това каза на специална пресконференция днес изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев. Брифингът е в отговор на вчерашното отворено писмо на национално представените работодателски организации в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП до минирстъп председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова във връзка с поредния ценови скок на елеектоенергията, търгувана свободно през Българската независима енергийна борса /БНЕБ/.

„Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, коментира Петър Илиев.

„За първи път от доста години преминахме не напълно, но към свободен пазар. Този пазар се оказа голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия“, заяви изпълнителният директор на НЕК. „До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори“, припомни той.

„От 1 януари 2018 година това вече е забрането със закон. Цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса“, поясни Петър Илиев и допълни: „Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания“. „Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, каза още изпълнителният директор на НЕК.

Той обясни, че когато се говори за свободен пазар, не се познава механизма за подаване на търговските графици. В съответствие с него НЕК е подал на свободния пазар да се доставят 837 хил. мвтч на борсата от юли 2018 г. до 5 май тази година включително.

По задължението на НЕК по делото БЕХ електричество има изискване Общественият доставчик да продава между 500 и 700 мвт на час в сегмента "Ден напред" при начална цена от 44,10 лв. на мвт. Правим го, въпреки нежеланието ни за това, заяви Илиев.  Той добави, че този ангажимент се изпълнява и такива количества електроенергия на тази цена ще се продават до 2020 г. "НЕК е отговорна компания испазва законите в страната, разпорежданията на Министерство на енергетиката, на КЕВР, както и на ЕК по делото за БЕХ електричество", припомни Петър Илиев. Той допълни, че в съответствие със споразумението по делото БЕХ/електричество с ЕК, предлаганите на свободния пазар количества ще се увеличат на 900 мвт. на час. Това обясни преди време и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тази начална цена от 44,10 лв./мвтч е приета, защото това е цената за разполагаемост на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това е начална цена за продажба, а колко ще е на пазара си го определя търсенето и предлагането, припомни още Илиев.  По думите му "това предлагане ни създава трудности – не само когато цената е по-ниска, но и по-висока", обясни Петър Илиев и даде пример с АЕЦ „Козлодуй“ – централата е базова мощност и е трудноманеврена. ТЕЦ "Марица Изток 2" също е базова централа, обясни той.

По отношение на нападките на работодателите Илиев обясни, че определените цени спомагат да се поддържат цените на пазара ниски.

Другият голям проблем за търговията у нас според НЕК, е че "след изваждането на цялата енергия на борсата дойдоха големите търговци". "И голяма част от произведената електроенергия се изнеся извън България. Така например до 5 май тази година са изнесени количества от над 2,321 млн. мвтч.", обясни Илиев. Припомняме, че според данните на ЕСО износът от началото на годината до 5 май нараства с 43,77 %.

Според него проблем е обаче фактът, че "печалбата от тези продажби отива другаде". В същото време Илиев добави, че не е  против търговците и припомни отново, че основното задължение на НЕК е регулирания пазар. "Не съм против търговците на електроенергия", каза той.

Изпълнителният директор на НЕК обясни още един проблем в частност свързан с връщането на пазара на част от малките фирми. По прогноза на регулатора, ангажимента на обществения доставчик е за  12,431 млн. мвтч ток за бита за сегашния регулиран период. Това количество обаче няма да стигне заради връщането обратно на регулирания пазар на фирмите. Затова с разпореждане на Министерство на енергетиката НЕК ще осигури за регулирания пазар по-голямо количество електроенергия с 2 млн. мвтч., за да се подсигури. От тях 1,4 млн. мвтч ще се вземат от свободния пазар. "Това създаде допълнителни трудности за нас", коментира, Илиев.

Както е известно още от февруари по данни на Асоциацията на търговците на електроенергия от свободния към регулирания пазар са се върнали 15 хил. клиента. Това на практика ще изисква нови разчети от страна на КЕВР за новия регулаторен период.

Другият проблем, който очерта Петър Илиев е студената зима и по-ниското ниво на язовирите. Енергийните запаси на язовирте са с 23% по-малко спрямо миналата година, посочи той. Илиев бе категоричен, че НЕК не може да застраши нито енергоснабдяването на населнието, нито водоснабдяването или напояването в страната. Изпускането на ВЕЦ пък е според прогнозите за времето. „Не съм и допускал това да се случи“, добави той, като припомни още, че използването на енергията от ВЕЦ е в съответствие и с изискванията на МОСВ. 

 

Освен задължението за регулирания пазар, съгласно делото „БЕХ електричество“ Илиев направи и кратък анализ на цените на електроенергията на свободния пазар в сегмента „Ден напред“. От него се разбра, че в периода 28 април - 9 май тази година само в три от дните – 8,9 и 10 май цената за свободния пазар е над 100 лв./мвтч. (8, 9 и 10 май, когато търсенето е било много високо).

Изпълнителният директор на НЕК обърна внимание и на друг факт - мощностите в страната, които не работят, но заради ниските цени на борсата. Става въпрос за мощностите на ТЕЦ Русе, Свилоза, Бобов дол, ТЕЦ Марица 3 в Димитровград, ТЕЦ Варна, Биовет. В този смисъл той постави въпроса за цената на борсата по обратен начин: "Защо някой смята, че държавната енергетика трябва да губи ?".  Освен това електрическата компания има ангажименти и за тока за ЕСО.

В отговор на поставените въпроси на журналист за искането на работодателите за оставка и за високите цени Илиев каза: „Как си го обяснявам? Ами никой не иска да купува скъпо. Неприятно е. Аз ги разбирам, но защо са се оставили да купуват ток от борсата в последния момент?“, контрира той.

"Друг вариант е някой да има сведения, че ще пуснем допълнителни количества – „започвам и в това да се съмнявам“, допълни Илиев. Той бе категоричен, че в НЕК не е причината за текущите цени на тока на свободния пазар. „Не може да се набеждава само НЕК защото е държавна фирма< смята той. И отново припомни на всички, че в един свободен пазар държавата не може да се намесва.

 

На страницата си в интернет НЕК публикува по-късно и официалният отговор към работодателските организации с подробни данни: 

https://nek.bg/images/content/pdf/news2019/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%9E%D0%91%D0%A0.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща