НАЧАЛО » българия

Изкопани са първите 500 метра от най-дългия тунел в България

Това стана ясно при проверката на тунела „Железница“ на магистрала „Струма“ от регионалния министър Петя Аврамова и председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски

fb
3E news
fb
22-05-2020 01:05:27
fb

Първите 500 метра от най-дългия тунел в България вече са изкопани. Това стана ясно от проверката на тунела „Железница“ на магистрала „Струма“ от регионалния министър Петя Аврамова и председателя на АПИ Георги Терзийски.

Бъдещото пътно съоръжение, което се изгражда за първи път у нас, ще бъде с две отделни тръби с дължина около 2 км във всяка посока.

Проектът за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Участъкът е с обща дължина 4.4 км и е разделен на 3 подучастъка, в това число тунелът, и обслужващ път от двете страни на съоръжението.

Изпълнението на обекта, което започна през октомври м. г., напредва и строителите показаха на министър Петя Аврамова и на председателя на АПИ Георги Терзийски прокопаните първи 500 м в посока от Кулата към София. На обекта се работи денонощно, без почивен ден едновременно в двете тръби и от двете страни на тунела. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около 1.5 - 2 метра във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери.

Усилено се работи и на участъците от двете страни на тунела. Отсечката преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1.4 км. В тази отсечка ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път Е79.

тунел
По статията работи:

3E news