НАЧАЛО » българия

Избират през март строителя на "Южен поток" в България

fb
3E news
fb
16-01-2014 05:48:00
fb

През март ще бъде ясен строителят на българския участък от газопровода „Южен поток“. Това заяви днес пред медиите във Варна техническият директор на „Южен поток –България" Анатолий Полукайнен. Той припомни, че 11 дружества и консорциуми са подали документи за участие в строителството. Вече се пресяват кандидатите дали отговарят на предварително обявените условия за участие и да се види кои ще бъдат допуснати до втория кръг. Самото строителство започва в средата на лятото през юли. Припомняме, че преди ден Европейската комисия обяви, че ще провери процедурата по избора на строители на „Южен поток“ у нас, защото има съмнения, че се е провела в кратки срокове.

Полукайнен, заедно с главния изпълнителен директор на „Южен поток –Транспорт" Олег Аксютин, откриха във Варна информационен център за газопровода. Той успокои хората от района край морската ни столица, че изграждането на компресорната станция там няма повиши нивото на шума в района и съоръжението ще бъде безопасно за хората и околната среда. Хората, живеещи в региона на Варна и града ще могат да посещават информационния център всеки вторник и сряда от 11 до 18 часа и да научат повече за газопровода Южен поток. Те ще имат възможност и да обсъждат въпросите, които ги вълнуват, пряко с представители на двете компании - "Южен поток транспорт" и "Южен поток България".

От "Южен поток транспорт" потвърдиха, че продължават да се съобразяват с мнението на хората от региона – това е и една от причините да се промени технологията за строителството и тръбата да мината под плажа, без да засяга туристите.

"Южен поток" не само ще достави на България чист енергоносител, но и ще е от полза за икономиката й. Проектът ще привлече в страната 3.5 милиарда евро преки инвестиции, България ще стане важна транзитна страна, ще бъдат създадени нови работни места както в самия проект, така и в свързаните отрасли по време на строителството и експлоатацията на газопровода. Варна ще играе важна роля при реализацията на нашия проект, тъй като там е крайната точка на морския газопровод, един от ключовите елементи на новата европейска система за енергоснабдяване. Стремим се да осъществяваме проекта отговорно и прозрачно, затова водим диалог с местните жители и с организациите във Варна от самото начало. Хората, живеещи на територии, през които преминава трасето на газопровода, трябва да могат да получават информация през цялото време на реализацията на проекта. Именно затова днес открихме нов информационен център тук, във Варна“, обясни по време на откриването Олег Аксютин.

„Южен поток“ ще стимулира социално-икономическото развитие на Варна и на други градове и населени места в България, през чиито територии ще бъде построен газопроводът, заяви и Анатолий Полукайнен, технически директор на компанията Южен поток България. Той подчерта, че в този процес компанията активно си сътрудничи с местното население.

Междувременно Полукайнен припомни, че утре енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер заминава за Москва, където ще води преговори „Южен поток“ да изпълнява изискванията на европейското законодателство. Нормите на третия енергиен пакет не се отнасят за строителството, а за експлоатацията на газопровода, обясни техническият шеф. Според него следващите три години са достатъчно време Брюксел и Москва да се разберат за тръбата.

Очаква се газопроводът у нас да преминава през 11 области, като в пет от тях вече са одобрени подробните устройствени планове. Очаква се документите им да бъдат разгледани до края на месеца от Националния експертен съвет по устройство на територията и и след това да искат строителни разрешителни от министъра на регионалното развитие. До края на януари се очаква се очаква да бъде одобрен и докладът по ОВОС от МОСВ за морската част на газопровода в българския участък.

Южен поток
"Южен поток" - България
Олег Аксютин
строителство
газопровод
По статията работи:

Георги Велев