НАЧАЛО » българия

Иван Хиновски: Трудно може да бъде доказана вината на "Газпром"

fb
3E news
fb
23-04-2015 02:36:00
fb

Природният газ, закупуван от България по дългосрочните договори с "Газпром“, е на най-висока цена. Няма как обаче да бъде осъдена руската компания, защото това са двустранни договори, подписани от българската страна и трудно може да бъде доказана вината на "Газпром“. Това заяви пред БНР председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Според него политически натиск е оказван върху управлението на българските енергийни дружества. От руската страна се демонстрира ревност към България. Ние сме първата държава от техните бивши "сателити“, която каза "не“ на нарушаването на европейското законодателство. Третият енергиен пакет, който спря "Южен поток“, спаси България от голяма икономическа дупка, смята Хиновски.

Прекратяването на руските газови доставки, по думите на експерта не е икономически целесъобразно за "Газпром“. „Прекратяване на доставки няма да има, защото това за "Газпром“ са пари, които отиват за инвестиции, рехабилитация на преносната им система. Въпросът е защо България е един от най-лошо третираните партньори и нашата цена е най-висока. Ние сме обект на някакво специално отношение, не само от страна на "Газпром“, но и на база на всички други дейности в енергетиката. От руската страна се демонстрира ревност към нас като партньор, близък до тях“, смята той.

Гърция също няма да позволи нарушаването на европейските правила. Ще видим дали същото ще последва и Гърция, както нас“ допълниХиновски.

Той определи като абсолютно необходим е енергийният проект, който свързва Румъния, България и Гърция. Според него е задължително да се търсят още връзки за диверсификация като не се прекратяват газовите отношения с Русия.

 

Газпром
газови доставки
Български енергиен форум
Иван Хиновски
По статията работи:

Маринела Арабаджиева