НАЧАЛО » българия

Иван Хиновски: Български предприятия купуват по-евтин ток от Румъния

Цената на тока за бита неминуемо ще расте, освен ако не искаме електричеството да прекъсва за дълги периоди от време

fb
3E news
fb
03-07-2014 12:18:00
fb

Нашата индустрия плаща най-скъпия ток в региона. Няма бъдеще популистката теза да се защитават крайните потребители като се поддържат ниски цени на регулирания пазар за сметка на бизнеса. Това заяви пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Според него вследствие на дебалансирането на цените в системата в България има внос на електроенергия в последните 3-4 месеца. 50% от износа е внос на електроенергия, тоест – по-евтина, отколкото се предлага на индустрията.

Ексортът на електроенергия е от нашите производствени предприятия – български търговци, в чужбина. Фактът е, че тази електроенергия не може да си намери пласмент в някои от нашите предприятия, а те си купуват, например, от Румъния и я внасят, обясни Хиновски.

Българската енергия пък се продава на юг, където има пазар за по-скъп ток, коментира Хиновски. Според него е от изключителна важност да се изработи система за подпомагане на социално слабите в енергийно отношение домакинства. В Западна Европа такива семейства не получават пари в брой, а директно се покриват сметките им в електроразпределителните дружества.

Предложените от ДКЕВР актуализации в цените няма да спрат свободното падане в системата, категоричен е експертът. Само корекции в цените ще помогнат, но няма да дадат устойчиво решение, коментира той и припомни, че от енергийния форум предлагат 17 мерки за стабилизиране на системата. Част от мерките са рекапитализиране на НЕК с около 1,5 млрд. лв. продажба на активи на НЕК и други.

Повишаването на цената на регулирания пазар оттук нататък е неминуемо, плюс редица други неща, защото по-лошият вариант от това да плащаме по-скъп ток е когато той започне да прекъсва с огромни периоди. Това неминуемо ще се случи, ако не се вземат тези мерки.

Иван Хиновски
цена на електроенергията
ДКЕВР
решения
Износ на електроенергия
индустриални предприятия
По статията работи:

Георги Велев