Иван Йотов: Проектът за АЕЦ "Белене" и обструкцията за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн могат да променят съществено плана за развитие на мрежата

Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО

Планът за развитие на електропреносната мрежа за периода 2017 – 2026 г.  ще се промени съществено когато и ако се вземе решение за изграждане на АЕЦ „Белене“ на първо място и на второ – в зависимост от развитието на ситуацията, свързана с ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Това коментира в рамките на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, като обърна внимание на променената ситуация от периода на сертифициране на ЕСО преди време и сега.
„Трябва да се обърне внимание на два основни репера – бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“ и бъдещето на големите горивни инсталации. При развитие на всеки от тях, Плана ще се промени съществено“, обясни той. По думите му, ако и когато  има някакви решения в тази посока, то в новия вариант на плана на ЕСО за мрежата, който ще бъде представен следващата година ще има съществени различия.

Не предвиждаме инвестиции при евентуално изграждане на 7-ми блок, защото в голяма степен мрежата може да поеме нови мощности, обясни Йотов. Той допълни, че ако се наложат обструкции за ТЕЦ-овете  в Маришкия басейн,  това означава също съществено изменение на 10-годишния план за развитие на мрежата.

По-късно пред журналисти Йотов обясни, че анализът на потреблението на вътрешния пазар показва, че няма да има дефицит на електроенергия, ако АЕЦ "Белене" не бъде построена. Трябва да се уточни обаче, че в случай става въпрос за анализ за потреблението на електроенергия вътрешния пазар през следващите 10 години. Анализът на експертите от ЕСО на този етап показва също така, че при по-качествено потребление може дори да има и спад.


Проектът за язовир „Яденица“ не е алтернатива на газови централи, каза още Йотов в отговор на питане на Венцислав Марков от НЕК, че проектът липсва в сегашния план, а и предвид бързото му развитие напоследък. Изпълнителният директор на ЕСО припомни, че преди време имаше два проекта за газови централи. „Бихме били щастливи ако тези проекти се осъществят от гледна точка на регулиране на системата“, каза още Йотов. Той обясни изискванията, спазени при разработването на плана за развитие на мрежата през следващите 10 г., както и анализите, на които са базирани проектите и инвестициите в ремонтни дейности и нови проекти.

„По един или друг начин засегнатите въпроси касаят само възможността българската електропреносна система да е стабилна както сега, така и при екстремни ситуации“, каза той.

Изпълнителният директор на ЕСО в отговор на въпрос на комисар Евгения Харитонова даде подробности  и по спечелените европейски проекти по схемата за т.нар. „проекти с общностно значение“. „ЕСО спечели два проекта с финансиране на стойност 120 млн.евро“, обясни Йотов, като допълни, че по първия по процедурата за избор на изпълнител чака публикуване в Европейския вестник. Вторият е включен в плана на ЕСО малко по-семпло, но както стана ясно от думите му, той ще мине по същите процедури. Колкото до съвместният проект с гръцкия оператор Марица Изток – Неа Санта, изпълнителният директор на системния оператор обясни, че има забавяне основно заради започналата частична приватизация в Гърция.

От думите на Иван Йотов стана ясно, че Електроенергийният системен оператор гледа сериозно на новите технологии по отношение на управлението на електропреносната мрежа.

В срок от 14 дни се очаква представяне на становищата от заинтересованите страни в лицето на енергийните компании, министерство на енергетиката, БФИЕК и др. КЕВР ще се произнесе по Плана на ЕСО за развитието на електропреносната мрежа на закрито заседание на 15 септември. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари