НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Цената на тока за бита намалява средно с 0,11%

Цената на такса "задължение към обществото за бизнеса" се понижава от 18,93 лв./МВтч до 18,77 лв./МВтч

fb
3E news
fb
31-07-2015 05:28:00
fb

Цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11 процента.Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По думите му, това се дължи "на предприетите мерки от правителството и НС, които създават възможност за намиране на допълнителни резерви в сектор енергетика и дадоха възможност за трансформиране на увеличението от 2 процента от предишното отложено ценово решение до намаление с 0, 11 процента". Намалението, спрямо предходното решение на регулатора от края на юни е 2,11%.

За абонатите на ЧЕЗ намалението на цената на тока е 0,63 процента.
Потребителите на EVN ще плащат, по-малко с 0,44 процента.
Единствено увеличение ще има за абонатите на Енерго Про от 1,09 процента, като това се дължи на спецификата на мрежата.
С цели 5,11 % пък намалява тока за битовите потребители на ЕСП "Златни пясъци". 

Цените влизат в сила от 1 август 2015 година и са в сила до 30 юни 2016 г.

Иван Иванов припомни, че цената на тока за индустрията се определя от свободния пазар.
Комисията за енергийно и водно регулиране определя еднаква добавка "задължение към обществото", съобщи още Иван Иванов. По думите му такса "задължение към обществото" за всички битови и стопански потребители става 38 лв. Той уточни, че "това изравняване на добавката е необходимо, защото Законът (за енергетиката), приет от Народното събрание  изисква определяне на добавката по прозрачен и справедлив начин за всички крайни потребители и защото натрупаният огромен дефицит в НЕК трябва да се плаща от всички участници в сектор енергетика".

Едновременно с това председателят на регулаторната комисия отбеляза, че таксата "задължение към обществото" следва да бъде намалена за бизнеса след приемането на Наредбата за намаляване на тежестта от ВЕИ за индустрията.  Независимо кога ще бъде нотифицирана от Европейската комисия, тя ще влезе в сила от 1 август 2015 г. , уточни председателят на КЕВР.

Индустрията с годишно потребление до 30 ГВтч ще плаща 18, 77 лв. за МВтч. Припомняме, че досега такса "задължение към обществото" за бизнеса бе 18,93 лв./МВтч.

Ще има и междинно стъпало за индустрия с потребление от 10 до 30 ГВтч - 26,65 лв./МВтч.

В общият случай за потребителите от 10 ГВтч, които са различни и между тях има и битови потребители, а и от бизнеса, цената на добавката ще бъде 37,90 лв.МВтч. Тази добавка е включена в цената на електроенергията за битовите потребители, която намалява средно с 0,11%.

Припомняме, че в досегашния вариант на Наредбата за намаляване на зелената добавка в "такса задължение към обществото" се предвиждаше отстъпка до 85% за тежката индустрия с потребление от 30 ГВтч. При тези разчети бизнесът трябваше да плаща 40,21 лв./МВтч. Така излиза, че спрямо предходното ценово решение намалението е с повече от 50 на сто.

Иван Иванов коментира, че отлагането с всеки следващ месец на решението на регулатора" би довело до натрупване на допълнителен дефицит от 2 млн.лв. на ден или около 60 млн.лв.месечно, което до края на годината ще даде между 300 и 400 млн.лв. допълнителен дефицит, което не би могло да се плати по друг начин, освен от българските граждани". "Това, ние не може да си го позволим", беше категоричен председателят на КЕВР.

По отношение на твърдението, че има нови резерви, Иванов допълни, че ако такива се открият, то КЕВР може да се произнесе по нови цени на тока след 3 месеца.

Ефектът от всички мерки, предвидени от правителството и Народното събрание трябва да доведат до положителен финансов резултат в НЕК от 838 млн. лв. Ако НЕК бъде управляван прозрачно и ефективно ще излезе на положителен финансов резултат още този регулаторен период, обяви председателят на КЕВР.

Всяка една от взетите мерки от юни насам е довела до значителен положителен ефект, коментира още председателят на регулаторната комисия. Той даде пример за всяка от набелязаните мерки в сектор енергетика. Така например, в резултат на промяната на закона за енергетиката се спестяват 25 млн. лв.  от отчитане на нетно специфично производство на енергията от ВЕИ. 20 млн.лв. спрямо сега ще спести НЕК от количеството ток, което се произвежда над договореното по преференциална цена и което ще бъде предлагано по цена на излишък на пазара.

От това, че част от централите за зелена енергия са били съфинансирани с евросредства или по национални програми, но за които е плащана преференциална цена, спестяването е 10 млн.лв.  (тоест от отпадането на преференциите)

От вноската 5% във Фонд "Сигурност на енергийната система" ще се спестят 210 млн.лв. 

Иванов обясни още, че приходите на НЕК от свободен и регулиран пазар, от технологичните разходи, от ЕСО и ЕРП ще са в размер на 277 млн.лв. Като се добавят към това и спестените 130 млн. лв. от електрическата компания средства от изкупуване на непроизведената електроенергия по високоефективен начин от заводските и топлофикационни централи, 55 млн.лв., спестени от ВЕИ, приходите, свързани с Фонд "Сигурност на енергийната система" и очакваните приходи от СО2 (въглеродни емисии) общо стават 749 млн.лв. положителен финансов резултат, каза Иван Иванов. По думите му, когато към това се прибавят и средствата от намаляване на разполагаемостта на двете американски централи, общият положителен ефект за НЕК ще бъде 838 млн. лв.КЕВР
цени на електроенергията за бита
такса "задължение към обществото"
НЕК
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева