НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Платформата за енергийната борса ще е готова до края на септември

Прогнозите за скок на цените на тока са нереалистични

fb
3E news
fb
27-05-2015 12:28:00
fb

Платформата за енергийната борса трябва да бъде готова до края на септември. Вече е изготвен прецизен план-график за дейностите по  подготвянето на българската енергийна борса, каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно  регулиране Иван Иванов. По думите му графикът е много точен и подробен. Той е изготвен с Nord Pool Spot. Припомняме, че през април "Българска независима енергийна борса" в лицето на БЕХ подписа споразумение с Nord Pool за организиране на  дейността на борсата.

Споразумението предвижда Nord pool да предостави  системите за търговия на бъдещия енергиен борсов пазар в България.  До края на септември трябва се извършат всички дейности по  инсталиране на платформата за борсова търговия. Заедно с  това трябва да се извършат и необходимите законодателни промени  за въвеждане на енергийната борса, обясни Иванов.

Последните три месеца от тази  година са предвидени за провеждане на тестови изпитания, за да  може от началото на 2016 г. борсата да започне да функционира. Ден по-рано, във вторник това обясни и зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, като уточни, че тези тестове, заедно със законодателните промени трябва да гарантират отварянето на пазара и работата на борсата от началото на следващата година.

В оставащите месеци до края на 2015 г. ще се види именно това - какъв сегмент от електроенергията да  бъде предложен на свободния пазар и дали ще има опция и за  резервиран регулиран пазар с оглед на това в първите месеци от  работата на борсата да няма никакъв риск за битовите  потребители, обясни председателят на КЕВР в отговор на въпрос дали това означава пълно освобождаване на пазара. 

България максимално бързо трябва да  въведе електроенергийната борса, а крайният резултат ще бъде  положителен както за енергийните дружества, които ще бъдат в  конкуренция помежду си в условията на равнопоставеност, така и  за българските потребители. Това отбеляза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти. Това, което се случи със свободния  пазар за всички останали стоки и услуги в страната, трябва да се случи и с електроенергията и ефектът ще е подобряване на  качеството и конкуренция на цените, прогнозира Иванов. 

В коментар за твърденията, че либерализирането на пазара може да  доведе до скок в цените за потребителите с 30 - 40 процента, председателят на КЕВР заяви, че тези прогнози не отговарят на  истината. Когато заработи борсата, ще се докаже, че това не са  реалистични прогнози, заяви Иванов.

 

 

КЕВР
енергийна борса
Nord Pool Spot
либерализация на енергийния пазар
Иван Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева