НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Около 8 евроцента ще струва киловатчас от АЕЦ "Белене", ако централата бъде построена

fb
3E news
fb
14-05-2018 02:50:00
fb

Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.
 
Иванов допълни, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности и тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.
 
Иванов даде за пример, че производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че около 46 на сто е намаляла цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.
 
Председателят на КЕВР счита, че докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава.
 
Според него тези всички тези факти утвърждават убеждението, че ЕС е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

АЕЦ "Белене"
цена на тока
ВЕИ
КЕВР
По статията работи:

Галина Александрова