НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Новият ценови модел ще доведе до увеличаване на приходите в НЕК със 702 млн.лв.

2015-а е последната година и последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, каза председателят на КЕВР

fb
3E news
fb
24-06-2015 10:27:00
fb

Сегашният ценови модел е по-равнопоставен и по-справедлив, а при прилагането на всички мерки НЕК ще увеличи приходите си със 702 млн. лв. Това заяви в рамките на изслушването в пленарна зала председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Отлагането на ценовото решение ще доведе до трупане на допълнителни дефицити, обясни от своя страна членът на КЕВР Светла Тодорова.

Съществена сообеност това е въвеждане на по-голяма справедливост при ценообразуването, при тарифната политика. Тази справедливост освен чрез пряката цена на тока трябва да бъде въведена чрез добавката задължение към обществото. След 2 ноември, когато започне да работи българската електроенергийна борса, ще има добавка "задължение към обществото", която трябва да бъде универсална. Тази добавка в досегашния си модел е била неравномерно разпределена. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев какви са промените в модела за ценообразуване през 2015 г. в сравнение с моделите от миналото и как се разпределя тежестта , съгласно препоръките на ЕК и дали така се постига по-голяма справедливост и равнопоставеност.

"Досега тази добавка беше несправедливо разпределена . Потърпевши бяха битовите потребители и дребният бизнес. Потърпевш бе българският регулиран пазар, които плащаха по 53 лв. В същото време тези, които са на свободния пазар плащаха само 19 лв. Това, което взехме като решение и е проект на решение е единна добавка задължение към обществото от 40 лв. на МВтч., обясни Иванов.

Той уточни, че европейските директиви дават възможност енергоемките производствени предприятия в българската индустрия да могат да се възползват от редуциране на тази добавка, което за тях ще сведе промяната в цената на около 1 процент. "Тази промяна ще се наложи, защото добавката задължение към обществото се формира от три сектора в българаската енергетика, които се ползват от преференциални цени. Това са ВЕИ, производството по високоефективен начин и енергията от двете американски централи", каза Иван Иванов.

Председателят на КЕВР посочи възможностите на Наредбата за облекчаване на индустрията от зелената енергия с до 85%. Той уточни, че тази добавка ще важи и за технологичните разходи за закупуваната от ЕРП-та енергия от АЕЦ "Козлодуй". Само от тези действия в НЕК ще остават допълнителни 160 млн. лв., обясни председателят на КЕВР. По думите му, при прилагането на всички мерки към края на тази година НЕК ще увеличи  приходите си със 702 млн.лв. Към края на гоината НЕК ще излезе на печалба, беше категоричен Иван Иванов.

2015-а е последната година и последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово, да обслужва населението и бизнеса по стабилен начин, да влезе на либерализирания пазар на електрическа енергия от началото на 2016-а, каза председателят на КЕВР .

В началото на тази година българската енергетика се намираше в изключително тежка криза, заяви Иван Иванов. Промените в Закона за енергетиката от 6 март бяха първата стъпка, която позволи да тръгнат реформите в българската енергетика, отбеляза той и припомни, че първата насока е свързана с ограничаване на изкупуваното количество електроенергия от топлофикационните и заводските електроцентрали, а втората - че се отбелязва изрично, че България като страна-член на ЕС ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродни мисии и средствата ще отидат директно през МЕ в обществения доставчик.

 

очаквайте подробности

КЕВР
такса задължение към обществото
ВЕИ
Иван Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева