Доц. Иван Иванов: Няма регулатор в Европа, който да се произнася предварително по сделка от частно правен характер

Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар

Председателят на КЕВР, доц. Иван Иванов

Нито един регулаторен орган в Европейския съюз няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частно правен характер. Това заяви днес от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов в отговор на опита на лидера на БСП Корнелия Нинова да окаже натиск върху независимия регулатор, за да се намеси /според разбиранията на БСП "да спре"/ сделката за активите на ЧЕЗ в България.  След неуспеха на словесните нападки срещу КЕВР в парламента, където депутатите приеха с убедително мнозинство отчета на енергийния регулатор, по-късно днес Нинова под формата на "сигнал до главния прокурор" поиска оставката на шефа на КЕВР с аргумента, че отказва да изпълни разпоредбите на закона.

Самият Иван Иванов призна, че от БСП по този начин се опитват да му окажат натиск да формулира решение на КЕВР по казуса с ЧЕЗ точно във формат и по начин, който да отговаря на виждането и интереса на тази политическа сила.

"В пленарната зала на Народното събрание не съм заявявал, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да изпълни закона. Просто дадох пояснение относно обстоятелствата, при които комисията може да се произнесе с решение, което е в съответствие със закона, което е прозрачно и правилно мотивирано", коментира редседателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг по повод поисканата му оставка от ръководството на БСП.

"Относно подписката, която беше внесена в КЕВР, становището, споделено от всички юристи, с които бяха проведени консултации е, че една подписка не може да бъде основание за произнасяне на комисията по определен начин. Подписка, която е иницирана и в последствие внесена от политическа сила в един независим регулатор, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията му. Защото не се изисква в подписката регулаторът внимателно и обективно да се произнесе, а се настоява за произнасяне по строго определен начин – такъв, какъвто го е формулирала политическата сила", отбеляза още той.

Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и изказвани и съответни действия, коментира още доц. Иванов.

„Що се касае до заявлението, че БСП ще внесе сигнал до прокуратурата, искам изрично да подчертая, че съдебната власт е независима и тук не мога да правя никакви изявления“, допълни той.

„Днес в пленарната зала народни представители коментираха и наблегнаха на обстоятелството, че в монета има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу Република България. Всяко публично говорене по този повод може да доведе до вреди за страната ни, които да се измерват в стотици милиони евро“, отбеляза Иванов.

„Аз съм изключително пестелив в своя изказ. Още повече, че съм председател на колегиален орган и не мога да говоря от името на органа. По такъв начин спазвам изцяло закона“, допълни той.

Днес от парламентарната трибуна при гласуване на доклада за дейността на енергийния регулатор за миналата 2017 г. председателят на КЕВР вече обясни, че реално енергийният регулатор няма законови правомощия да се произнесе по сделката с активите на ЧЕЗ. По повод внесената по случая подписка на БСП той каза, че в нея няма изразени мотиви, съгласно изискването на закона. Иванов заяви, че темата с ЧЕЗ ще бъде в доклада за 2018 г.

В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, когато се свикват референдуми, припомни той, като подчерта, че регулаторът  стриктно спазва българското законодателство. 

"Ако желаете подобна подписка да бъде взета предвид, моля внесете предложение", обърна се той към БСП. Иванов посочи, че новият текст в закона е "бланкетен" и не дава никакви критерии, въз основа на които КЕВР да се поизнесе по сделки като тази с ЧЕЗ. Текстът не коментира дали КЕВР има потенциал да прави подобни произнасяния, каза още той. По думите му общественият ред и националната сигурност са обект на други държавни институции.

Иван Иванов обясни още, че нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частен характер. В рамките на 19-годишната си дейност КЕВР нито веднъж не е имала такива правомощия, а по тази причина няма и административен потенциал да се произнесе по сделката. „Ние поискахме да се потърси и външна юридическа консултация, за да се формулират критериите, по които комисията би могла да се произнесе. Към момента това все още не е направено“, каза в заключение председателят на КЕВР.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че ще внесе сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР доц. Иван Иванов за неизпълнение на закона и в частност за отказа да се произнесе за сделката за активите на ЧЕЗ. На практика зад думите "сигнал до главния прокурор" Нинова се опитва да завоалира поредната брутална политическа атака на левицата в опит да се окаже противозаконен натиск върху независимия енергиен регулатор за взимането на решение за спиране на сделка между два часно правни субекта, коментират правни експерти.

Случайно или днес точно днес стана известно, че председателят на временната комисия за ЧЕЗ към Народното събрание Желю Бойчев днес преди обед подаде оставката си като заместник-председател на парламентарната група на левицата.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари